fallback

Колебания на Wall Street въпреки оптимизма на МВФ*

Капитализацията на Alcoa расте със 7,1% в началото на търговията, след като JPMorgan повиши оценката си за акциите й

17:54 | 21.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции започват търговията във вторник с колебания, въпреки че Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си както за глобалния растеж, така и за този в САЩ.

Широкият бенчмарк S&P 500 добавя 0,15% до 1 841,38 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average губи 0,27% дo 16 414,64 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite расте с 0,35% до 4 212,20 пункта.

Сесията е първата за тази седмица, след като вчера пазарите бяха затворени заради честването на Деня на Мартин Лутър Кинг.

"В краткосрочен план растежът на печалбите е особено важен", заяви Джеймс Галия, портфолио мениджър в Boston Advisors LLC. "Инвеститорските настроения са доста оптимистични. Имаме нужда от положителни новини, които да се случват около нас", добави експертът.

Книжата на Dow Chemical Со поскъпват с 5,47% – най-много от април 2013 г., след като оглавявания от Даниел Льоб хедж фонд Third Point LLC придоби дял от дружеството.

Цената на акциите на третият по големина американски превозвач – Delta Air Lines, се покачва с 3,5%, след като дружеството отчете повече от двоен ръст на печалбата през четвъртото тримесечие на миналата година.

Капитализацията на Alcoa Inc е нагоре с 7,1%, след като JPMorgan повиши оценката си за акциите на компанията.

Публикуваната по-рано през деня актуализирана оценка на МВФ показа, че световната икономика ще нарасне с повече от очакваното през тази година. Последните данни на организацията отчетоха, че глобалният икономически растеж ще достигне 3,7 на сто спрямо разширяването от 3,6%, прогнозирано през октомври 2013 г.

"Финансовите условия в развитите икономики са облекчени в сравнение с доклада от октомври 2013 г. Малката промяна дойде след решението на Федералния резерв на САЩ от 18 декември да започне ограничаване на количествените мерки за облекчаване. Това включва по-нататъшно намаляване на рисковите премии по държавните дългове на засегнатите от кризата икономики в еврозоната", отбелязаха от организацията.

Най-голямата икономика в света – САЩ, се очаква да нарасне с 2,8% през тази година спрямо предишната оценка от 2,6%.

Друго изследване от деня показа, че инвеститорите са най-оптимистично настроени за глобалната икономика от почти пет години. Ръстът на доверието е стимулиран от воденото от САЩ възраждане на индустриализираните държави. 72 на сто от анкетираните от Bloomberg заявиxa, че икономиката на САЩ се подобрява в сравнение с 53 на сто година по-рано.

* Данните са актуални към 17:40 часа.

Повече за търговията в САЩ може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още