fallback

Свежата ликвидност в Китай стимулира пазарите в Азия

Пазарните участници останаха в очакване на насроченото за сряда заседание на Японската централна банка

11:52 | 21.01.14 г.

Водещите фондови борси в Азия приключиха сесията във вторник с ръстове, стимулирани от засилването на спокойствието вследствие на вливането на свежа ликвидност от Китай.

Японският бенчмарк Nikkei 225 прекъсна трите си поредни загуби, за да нарасне с 0,99% до 15 795,96 пункта. Покачването дойде, след като доларът отново отскочи над границата от 105 йени, което подпомогна търсенето на книжата на експортно ориентираните местни дружества.

Сред основните печеливши бяха Sharp и Fast Retailing, чиито капитализации се разшириха съответно с 3% и 4,4 на сто.

Пазарният фокус продължи да бъде насочен към очакваната среща на Японската централна банка в сряда. Според експертите вероятността институцията да коригира политиката си е малка с оглед на наближаващото покачване на данъка върху продажбите през април.

Акциите в континенталната част на Китай се възстановиха след достигнатото шестмесечно дъно в предходната сесия. Shanghai Composite се разшири с 0,86% до 2 008,31 пункта, подпомогнат от решението на Китайската централна банка да инжектира допълнителни средства на паричния пазар.

В резултат на хода, краткосрочните проценти на паричния пазар отстъпиха. Лихвеното равнище по 7-дневните репо сделки достигна 5,6 на сто, което е спад от постигнатите ден по-рано 6%.

Сред печелившите бяха по-големите финансови компании. Книжата на Founder Securities поскъпнаха с близо 5 на сто, докато тези на Haitong Securities се изкачиха с 2,5%.

Търговията в Австралия започна колебливо, за да затвори впоследствие при двуседмичен връх. S&P/ASX 200 добави 0,69% до 5 331,46 пункта благодарение на подкрепата от банковия сектор. Australia and New Zealand Bank, Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank и Macquarie отчетоха ръстове от по около 1%.

В Южна Корея KOSPI се разшири с 0,52% до 1 963,89 пункта, след като правителствените данни показаха ръст на износа за първите 20 дни на януари от 5,8% на годишна база.

Два от водещите компоненти на индекса на сините чипове – Kia Motors и Hyundai Motor, добавиха съответно 2 на сто и 2,1%.

Междувременно в Индия основният индекс Sensex затвори с ръст от 0,20% до 21 247,75 пункта.

Повече за Индия и новата транспортна перла на страната може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още