fallback

Nikkei подобри нов шестгодишен връх

Обтягането на отношенията с Китай след посещението на Абе в спорен религиозен храм притесни японските производители на автомобили

12:10 | 26.12.13 г. 3

Продължава възходящото движение на японските фондови пазари. Основният индекс на Токийската фондова борса – Nikkei записа ръст от 1,03% до ниво от 16 174,44 пункта. В сряда индексът прескочи бариерата от 16 хил. пункта за първи път от 2007 година насам, припомня Market Watch.

Сред големите печеливши днес се нареждат автомобилните производители, въпреки опасенията за обтягане на отношенията с Китай, които се появиха след визитата на японския премиер Шиндзо Абе в спорния храм Ясукуни. В други азиатски страни този храм е символ на агресията на японския милитаризъм.

Японските производители разчитат на разгръщащият се китайски автомобилен пазар и много от тях внимателно следят какво се случва на политическата сцена, коментира Bloomberg. От началото на споровете за собствеността на няколко острова Toyota и Honda записват първите спадове на продажбите на годишна база.

В същото време обаче слабата йена е в помощ за износа на автомобили и по тази причина акциите на Toyota, най-големият автомобилен производител в Япония, отчетоха ръст от почти 3% до цена от 6 340 йени.Това е най-сериозният ръст от началото на октомври досега.  

Honda пък добави 0,5% към цената на акциите си, като търговията се извършваше на ниво 4 295 йени. За Nissan увеличението е от 0,8 на сто. 

Широкият Topix записа увеличение от 1,68 на сто до ниво от 1 279,34 пункта.

В същото време обаче на борсата в Шанхай търговията приключи на червена територия. По-рано днес в правителствен доклад беше записана прогноза за забавяне на китайската икономика през 2013 година.

Търговците реагираха негативно и на липсата на допълнителни парични инжекции от страна на централната банка на Китай. Миналата седмица тази мярка беше използвана, за да бъдат намалени междубанковите лихви. Борсите в Австралия, Нова Зеландия, Хонконг и Индонезия останаха затворени заради празничните дни.

В прикаченото видео можете да видите коментара на Нейра Чехич специално за телевизия Bulgaria on Air за развитието на китайската икономика през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още