fallback

Ходорковски няма да се бори за властта в Русия

В емоционално изявление пред медиите той каза, че ще направи всичко възможно, за да бъдат освободени и останалите политически затворници в Русия

19:12 | 23.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В емоционално изявление пред медиите само два дни, след като бе освободен от затвора, вчера Михаил Ходорковски каза, че ще направи всичко възможно, за да бъдат освободени и останалите политически затворници в Русия, пише агенция АР, цитирана от Yahoo Finance.

Бившият петролен магнат прекара 10 години в затвора. В петък той бе помилван от президента Владимир Путин и веднага отлетя за столицата на Германия Берлин.

50-годишният Ходорковски заяви, че на него не трябва да се гледа като на символ, което не означава, че няма и други политически затворници в Русия. Той добави, че ще направи „всичко по силите си”, за да осигури свободата и на останалите.

„Времето, което ми остава, е времето, което бих искал да посветя за изплащането на моите дългове към хората. Говоря за хората, които са все още в затвора”, бяха точните думи на Ходорковски.

Той каза още, че не би участвал в „борбата за власт” в Русия. Той благодари на немските медии и на хора като министърът на външните работи Ханс Дитрих Геншер и на канцлера Ангела Меркел за подкрепата и вниманието, което той е получил, за да се почувства защитен след освобождаването си.

Той сподели, че не би се върна в света на бизнеса, след като „финансовото му състояние не го задължава, за да припечели още малко пари”.

По-рано Ходорковски каза, че няма да „спонсорира” руската опозиция или да търси обратно своя огромен дял в сега нефункциониращата петролна компания Yukos, предава германската агенция DPA.

Още за съдбата на някогашния руски олигарх, осъден за укриване на данъци и пране на пари, вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още