fallback

Японските акции прекъснаха тридневната си негативна серия

Настроението на инвеститорите бе подкрепено от новото 5-годишно дъно на йената спрямо долара и еврото, както и от правителствените стимули

11:18 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японските акции записаха печалби и прекъснаха тридневната си негативна серия, след като йената продължи да поевтинява. Спекулациите, че Федералният резерв на САЩ може скоро да намали стимулите, повлияха на инвеститорите в Азия.

Nikkei 225 приключи сесията в петък с ръст от 0,40% до 15 403,11 пункта. В Хонконг Hang Seng записа ръст от 0,12% до 23 245,96 пункта. Китайският водещ индекс Shanghai Composite се сви с 0,31% до 2 196,07 пункт.  В Южна Корея индексът KOSPI затвори със спад от 0,26% до 1962,91 пункта. Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се изкачи с 0,71% до 5 098,43 пункта.

Инвеститорите до голяма степен пренебрегнаха новините, че Камарата на представителите на САЩ одобри двупартийното споразумение за бюджета. Очаква се следващата седмица и Сенатът да приеме предложенията.

Йената удари ново 5-годишно дъно спрямо щатския долар и еврото. Местните производители печелят от по-евтината валута. Настроението на пазарните участници стимулира и решението на японското правителство да одобри нови стимули за 53 млрд. долара, които да омекотят удара от намаляването на данъка върху продажбите през април догодина.

Акциите на сините чипове и чувствителните на промени във валутния курс износители поскъпнаха. Fast Retailing прибави 2,4%, Fanuc – 1,4%, а Nikon – 0,7%.

Iluka Resources прибави 3 на сто към пазарната си капитализация, след като цените на никела и медта отчетоха 5-седмични върхове.

Компаниите в Австралия, добиващи злато, реагираха разнопосочно на новината, че златото поевтинява с 3% на борсите в Азия преди да ограничи загубите си. Акциите на Evolution Mining поевтиняха с 4,3%, а тези на Kingsgate Consolidated поскъпнаха с 3,6 на сто.

Австралийският долар падна под 90 цента за щатски долар – най-ниското ниво от 30 август насам, след като гуверньорът на Австралийската централна банка Глен Стивънс каза, че предпочита австралийският долар да се търгува по курс от 85 цента за щатски долар.

Китайският водещ борсов индекс Shanghai Composite записа втора поредна сесия на двуседмично дъно, защото инвеститорите очакват прогнозите за икономическия растеж на страната за 2014 г. Те трябва да бъдат обявени на специална конференция.

Банките удължиха загубите. Merchants Bank поведе губещите със спад в цената на книжата от 2 на сто. ICB изгуби процент. Citic Bank ограничи загубите, за да затвори с понижение в цената от 0,2%. Институцията поиска разрешение от акционерите си да отпише лоши кредити за повече от 500 млн. долара.

В Южна Корея за втора поредна сесия KOSPI остава на над тримесечно дъно. Инвеститорите не пропуснаха и последните политически новини от Северна Корея. Новинарската агенция на страната съобщи, че е бил екзекутиран влиятелният чичо на лидера Ким Чен Ун.

Книжата на Samsung Electronics и Kia Motors изгубиха по процент от стойността си.

Индийският SENSEX се гмурна с още 0,85 на сто до 20 748,75 пункта , след като вчера изтри 1% от стойността си. Новината, че инфлацията през ноември е скочила с повече от очакваното до 11,24%, се отрази негативно на пазара.

Тайландският водещ индекс SET затвори със спад от 1,16% до 1 340,45 пункта, след като протестите с искане за оставката на премиера на страната продължават.

Още новини от Азия вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още