fallback

Не засягат ли екополитиките икономиката на Европа?

Необходима е революция към ресурсно ефективна кръгова икономика, заяви еврокомисарят Янез Поточник

19:12 | 25.11.13 г.

Европейският съюз (ЕС) отдавна се бори с проблема с лошо изпълнение на своите амбициозни политики за околната среда. В настоящите глобални икономически условия установяването на високи екологични стандарти от страна на компаниите от Стария континент може да засегне конкурентоспособността на европейската икономика, пише EurActiv. Резултатът често е, че производството просто ce прехвърля към други региони по света, а потреблението продължава със старите темпове.

Наскоро обаче множество ръководни фактори започнаха да признават, че въздействието на екополитиките е добро, но не е достатъчно. Според мнозина реализираните досега от европейския комисар за околната среда Янез Поточник действия отразяват линейно мислене и не са насочени към цялостната визия за икономиката.

По-рано този месец Поточник заяви в Лондон, че глобалният натиск върху природните ресурси, нарастващите разходи и зависимостта на Европа от вноса изискват "една революция в нашия ум... към ресурсно ефективна кръгова икономика".

Новите планове на еврокомисаря се основават на циклите, които насърчават повторната употреба, ремонтите и рециклирането. Поточник обеща да пусне предложения за преразглеждане на политиката на ЕС спрямо отпадъците, което би стимулирало по-ефективното използване на ресурсите.

Една политика в този дух би било многократното използване на хартията за вестници. Веригата на рециклиране може да бъде къса – около седмица. Несъмнено, скоростта на цикъла диктува размера на необходимите ресурси в икономиката. По този начин широкопознатата максима "мисли глобално, действай локално" ще влезе бързо и ефективно в сила.

Повече за европейската икономика може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още