fallback

Вторник донесе понижения за азиатските индекси

Инвеститорите бяха предпазливи заради неизвестността относно това дали и кога Фед ще намали паричните стимули

11:56 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Във вторник водещите борсови индекси в Азия отстъпиха заради предпазливостта на инвеститорите, които са в очакване да разберат дали Федералният резерв на САЩ (Фед) ще намали паричните стимули и така продължиха негативната тенденция след снощната сесия на Wall Street.

Песимистичните коментари на инвеститора Карл Айкан повлияха на американските акции снощи. Той заяви, че очаква „рязък спад“ в цените на акциите, защото печалбите на много компании се дължат повече на по-ниските разходи за заемните ресурси, а не на доброто управление.

Изказването на председателя на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли също промени настроението на пазарните участници. Дъдли е оптимист за възстановяването на икономиката, което обикновено се приема като знак, че централната банка може да намали обема на месечната си програма за покупки на активи съвсем скоро. Въпреки това той каза още, че стимулите ще останат в сила за значителен период от време.

Във вторник японският индекс Nikkei 225 затвори с понижение от 0,25% до 15126,56 пункта. В Китай Shanghai Composite отстъпи с 0,19% до 2193,13 пункта. Hang Seng остана почти без промяна, след като е надолу само с 0,01% до 23657,81 пункта.

В Австралия водещият индекс S&P ASX 200 изгуби 0,59% от стойността си и приключи при 5352,90 пункта. Южнокорейският KOSPI прибави 1,04% до 2031,64 пункта и затвори при триседмичен връх.

„Индексът MSCI на развиващите се пазари отчете десети пореден спад, което напомня загубите, реализирани през 2006, 1998 и 1996 година“, коментира Зеб Екърт от Bloomberg. „Данните на Bloomberg показват, че средната възвръщаемост на индикатора през последните 10 години - от 2003 до 2012, възлиза на 4,4% през последния месец на годината.“

Какво обаче доведе до масираните разпродажби на развиващите се пазари тази година? Факторите бяха много. Марк Мобиус от Темпълтън смята, че това просто отразява опасността от преждевременното затягане на монетарната политика от страна на западните централни банки, в това число и Фед.

"Това, което се случи покрай всички тези слухове за затягане, е следното. Много хора бяха натрупали в портфейлите си дългови книжа на развиващите се пазари, заради огромната разлика между лихвите на тези пазари и тези в Съединените щати. Много от позициите бяха финансирани с дълг. Така че дори малка промяна на лихвите в Съединените щати би оказала много силен ефект", коментира финансовият анализатор Марк Мобиус.

Подробностите около новия пакет от стимули за японската икономика също не успяха да подобрят настроението. Икономическият министър на Страната на изгряващото слънце Акира Амари заяви, че стойността на мерките ще бъде за около 50 млрд. долара и че пакетът от стимули ще бъде готов в началото на следващия месец.

Акциите на финансовите институции Sumitomo Mitsui Financial, Shinsei и Resona поевтиняха с около процент всяка. Книжата на Komatsu поевтиняха с 2,5%, а тези на Sharp – с 1,7%. Поскъпването на японската йена се отрази по-силно на експортно ориентираните компании.

Южнокорейските акции поскъпват за четвърта поредна сесия. Акциите на Samsung Electronics прибавят процент към стойността си, а тези на Hyundai Motor - почти 2%. Kia Motors приключи с 2,6-процентен ръст в цената на книжата си.

В Китай финансовите институции China Merchants и Merchants Bank изтриха по 2% от пазарната си капитализация.

Акциите на компаниите за жилищно строителство поевтиняха заради намерението на град Гуанджоу да затегне контрола върху пазара на имоти и да стимулира предлагането на земя. Книжата на Shanghai Shimao са надолу с 2 на сто, а тези на Vanke - с над 1%.

В Австралия финансовите компании също са сред губещите днес. Ценните книги на Westpac и Macquarie са по-евтини с по 1%. Оптимистичните новини от Централната банка на Австралия ограничиха загубите. Тя съобщи, че предишните понижения на лихвените проценти дават своят резултат и се отразяват положително на икономиката, като оставят вратите отворени за ново разхлабване.

Акциите на Commonwealth Property Office Fund поскъпнаха с 5%, след като получи оферта за придобиване от инвеститорите в недвижими имоти Group GMT в размер на 2,8 млрд. долара.

Коментарите на Зеб Екърт и Марк Мобиус вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още