fallback

Навлиза ли Германия в нов икономически модел?

Ще възприеме ли най-голямата икономика в Европа френските порядки?

16:47 | 29.10.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Като част от стремежа си за реформиране и подобряване на по-слабите европейски икономики, германското правителство се опитва да наложи своята рецепта за успех, която включва тежки фискални икономии и скоростно прилагане на реформи в трудовото право и социалната сфера. Дали обаче това е работещ модел след събитията от 2008 година и смята ли Германия да го променя?

“Абсолютното мнение е, че Германия продължава да разпределя вътрешното потребление, продължава да осигурява ръст, идващ от конкурентоспособност и печалба. Това беше вярно до 2007-2008 г., но сега основният двигател на ръста, е движен от потреблението в Европа“, коментира пред Bloomberg Жил Моек от Deutsche Bank. Според него разходите за труд спряха да падат преди 3-4 години. „Няма повече напредък в конкурентоспособността и германският цайтгайст върви към декомпресия. Например, всички тези приказки за повишаване на публичните разходи за инфраструктура или минимална заплата, която е доста френска като идея - това са може би признаци, че след 10-15 години тежка работа по възстановяване на конкурентоспособността след шока от обединението, германците се изкушават да се насочат към система, която ще бъде малко по-зависима от вътрешното търсене“, обясни още Жил Моек.

Много е трудно да се излезе от воден от износа модел, което беше в основата на германския успех, уточнява той. „Така че проблемът за тях е да намерят правилния път, правилната дозировка между новата подкрепа за повече вътрешно търсене и фактът, че основата на германската икономика все още се определя от износа и конкурентоспособността.

Вижте подробностите във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още