fallback

Отношенията между Берлин и Вашингтон се изострят

Германският външен министър Гидо Вестервеле привика американския посланик заради предполагаемото подслушване на Ангела Меркел

14:51 | 24.10.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Времето на помиряване очевидно вече мина. Аферата за предполагаемия шпионаж над германския канцлер Ангела Меркел от страна на американското разузнаване достигна нови измерения – външният министър Гидо Вестервеле нареди на американския посланик да се яви в Министерството на външните работи.

Федералното правителство за пореден път подчерта значението, което отдава на материалите за мониторинг на мобилния телефон на канцлера Меркел. След като самата Меркел се обади в сряда на президента на САЩ Барак Обама, сега и министърът на външните работи Гидо Вестервеле призова на спешна среща американския посланик.

"Позицията на федералното правителство ще бъде ясно определена“, заяви говорител на ведомството. На езика на дипломацията призоваването на посланици означава, че правителството е наистина ядосано.

Също така и на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък темата ще играе значителна роля. Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще обсъдят в навечерието на върха новите твърдения за шпионаж. Двустранна среща не е била уговорена заради това, „но те  определено ще говорят и по тази тема, за координират своята реакция", съобщават няколко часа преди началото на срещата на върха източници от френското правителство. 

Френският вестник Le Monde съобщи в понеделник, позовавайки се на документи на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, че американската агенция NSA масово следи телефонните обаждания на френските граждани. По този начин разузнаването е наблюдавало само между 10-ти декември 2012 г.  и осми януари 2013 г. над 70,3 млн. телефонни връзки във Франция.

Още в разговора в сряда Меркел очевидно е имала необичайно рязък тон. Канцлерът е дала да се разбере, че „такива практики, ако информацията се окаже вярна, очевидно не са одобрявани и са възприемани като напълно неприемливи“.  Досега канцлерът и министрите от партията ѝ винаги омаловажаваха обвиненията срещу NSA. Секретарят на канцлерството Роналд Пофала обяви на 12-и август след заседание на парламентарната комисия за контрол, че Германия счита аферата за приключена тема. „В Германия няма нарушение на основните права в големи размери".

Сега обаче ресорната парламентарна комисия отново ще се занимае с аферата на NSA. Председателят ѝ – Томас Оперман, обяви, че ще свика заседание след броени часове.

"Всеки, който подслушва канцлера, също подслушва и гражданите", каза Оперман. „Дейностите по наблюдение на NSA са минали извън контрол и очевидно са извън демократичния контрол". Последните доклади показват още веднъж, че "нашите страхове са потвърдени".

Пофала се е срещан с Оперман още в сряда и „ го е информирал за циркулиращите твърдения", казва самият той. Парламентарната комисия е отговорна за парламентарния контрол над разузнавателните служби на федералната република. Правителството е длъжно да информира органа за събития от особено значение.

Опозиционната SPD, както и Зелените и Левицата още през предишния управленчески мандат взимаха насериозно обвиненията срещу Агенцията за национална сигурност. Страните от черно-жълтата коалиция обаче предпочитаха да се фокусират върху бъдещето. Така например Пофала обяви след срещата на 12-и август, че Берлин ще се стреми към "споразумение за нешпиониране“ със САЩ.

Успоредно с това представителите на съюза винаги подчертаваха, че нищо не е доказано. Пофала обяви, че тайните служби на САЩ и Великобритания са уверили писмено федералното правителство, че в Германия те са се придържали към „германското правосъдие". Така че твърденията били недоказани.

Говорителят на правителството Щефен Зайберт потвърди два дни по-късно: „Няма злоупотреба в големи размери с германски данни или нарушение на закона в Германия, каквото е обвинението". И Меркел заяви на 18-ти август в интервю за ZDF: „Нямам причини да се съмнявам, че въпросите, които са повдигнати, вече са изяснени".

Фактът, че скандалът се завръща, може да се потвърди и от тона на отчета, представен от Зайберт след разговора на Меркел с Обама. „Федералното правителство получи информация, че мобилният телефон на канцлера е могъл да бъде следен от американските служби“, се казва. "Ние веднага поставихме въпроса към нашите американски партньори и поискахме незабавно и всеобхватно разследване и обяснение".

Новата информация породи и истинска политическа криза в Германия.

Зелените искат да научат откога федералното правителство е наясно със сега станалия известен случай. „Г-жа Меркел трябва да разкрие откога е наясно с това", заяви лидерът на Зелената партия Антон Хофрайтер, цитиран от Passauer Neue Presse. „Ако правителството е знаело за скандала още преди изборите, това би било измама за гласоподавателите и трябва да има последствия“, смята той.

След телефонното обаждане на Меркел до Обама  Белият дом излезе с изявление. В него се посочва, че президентът е уверил канцлера, че САЩ "не я следят и няма да я следят".

Тази формулировка обаче осигурява място за спекулации. На въпрос на британския Guardian дали САЩ са следели телефона на канцлера в миналото, Белият дом не дава отговор. Съветникът по националната сигурност на Обама Кейтлин Хейдън заяви: "САЩ не следят комуникацията на канцлера Меркел и няма да ги следят. Отвъд това аз не мога да коментирам конкретни твърдения за разузнавателна дейност".

Според информация на Tagesspiegel в случая се касае не за служебния телефон на канцлера, а за мобилен апарат, който тя ползва за партийната си дейност.

Първоначално за новите обвинения писа германското списание Spiegel. На своя сайт изданието писа, че първоизточник е негово питане в хода на разследване. „След проверка от страна на Федералната разузнавателна служба и Федералната служба за сигурност в информационните технологии правителството реши, че информацията е достатъчно правдоподобна, за да се конфронтира с правителството на САЩ". 

Още по темата вижте в материала на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още