fallback

Ще търси ли Китай алтернатива на щатския дълг?

Налице е дългосрочна вреда за репутацията на САЩ, но за момента няма заместител на американските бонове, смята експерт

11:44 | 17.10.13 г.

Кризата във Вашингтон със сигурност накърни международната репутация на САЩ. Това обаче не означава, че големите притежатели на щатски държавни ценни книжа (ДЦК), като например Китай и Япония, ще се стремят да диверсифицират вложенията си, смятат експерти.

"Един от проблемите в търсенето на алтернативи е, че финансовият пазар в САЩ все още е най-големият и дълбок пазар за сигурни инвестиции в света", казва главният икономист в Bank of Singapore Ричард Джеръм, цитиран от CNBC.

"Другият проблем, в случая с Китай, е, че ако искате да манипулирате своята валута спрямо долара, вие сте принудени да купувате щатски долари и американски ДЦК", добави той, имайки предвид монетарната политика на азиатската страна.

Китайските и японските вложения в щатски ДЦК достигат съответно 1,28 трлн. долара и 1,14 трлн. долара, сочат публикуваните през юли 2013 г. данни на финансовото министерство на САЩ.

И двете азиатски страни засилиха натиска си през последните две седмици върху Вашингтон, за да може щатските законодатели да избегнат изпадане в дефолт. Сценарий, който според анализатори щеше да предизвика хаос в световната икономика и нова криза на финансовите пазари.

През тази седмица налице са сигнали, че Китайската държавна администрация за валутна търговия, която притежава резерви в размер на 3,66 трлн. долара, се стреми да диверсифицира с инвестиции в недвижими имоти в Европа.

Русия, друг голям чуждестранен притежател на щатски ДЦК, междувременно предупреди тази седмица, че може да засили търсенето си на алтернативни инвестиции, ако САЩ не намери начин да избегне дефолта.

"Налице е дългосрочна вреда за репутацията на САЩ, но за момента няма заместител на щатските ДЦК", каза Йохана Чуа, главен икономист за Азия в Citi.

"Трябва да бъдем реалисти. Можем да погледнем Европа като алтернатива, но тя също има своите проблеми. Можем да погледнем юана, но пък той все още не е напълно конвертируем", добави още тя.

И докато доходността по краткосрочните съкровищни ​​бонове се покачи през настоящия месец на фона на нервността около политическите неуредици, то тази по бенчмарковите 10-годишните облигации запази стабилно ниво от около 2,65% – знак, че инвеститорите запазват вярата си в американския дълг.

"Хората имат много повече доверие в институциите в САЩ в сравнение с алтернативите", заяви Ранди Крознер, професор по икономика в Чикагския университет и бивш управител от системата на Федералния резерв.

Вижте още в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още