fallback

Европейските индекси затвориха с повишения заради намеците от САЩ

Ангела Меркел каза, че по-късно тази седмица ще проведе трети кръг от преговори със Социалдемократическата партия за съставяне на коалиция

19:36 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На пазарите в Европа основните индекси приключиха търговската сесия във вторник с повишения. Новините, че може да бъде постигнато споразумение за тавана по дълга на САЩ, бяха причината за оптимистичното настроение на пазарните участници.

Индексът FTSE 100 затвори с ръст от 0,64% до 6549,11 пункта. Германският бенчмарк DAX е прибави 0,92 на сто и достигна 8804,44 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,78% до 4256,20 пункта, а основният испански индекс IBEX 35 се покачи с 1,13% до 109,30 пункта. Широкият общоевропейски индикатор FTSEurofirst 300 затвори с повишение от 0,9% до 1263,34 пункта.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър каза, че републиканците все още водят разговори с демократите, но и двете преговарящи старни все още не са постигнали споразумение.

По-рано през деня републиканците предложиха план, според който правителството ще получи финансиране до края на годината и който ще позволи на Министерството на финансите да обслужва нормално своите задължения поне до 7 февруари 2014 г. Въпреки това лидерът на демократите в Сената Хари Рийд критикува предложението, заявявайки, че то едва ли ще бъде прието от Сената.

Дебатите продължават, а правителството остава блокирано вече повече от две седмици. По-малко от 48 часа остават, докато САЩ обяви неспособност да обслужва дълга си.

Германският канцлер Ангела Меркел пък каза, че най-вероятно по-късно тази седмица ще проведе трети кръг от преговори със Социалдемократическата партия с цел сформиране на коалиционно правителство.

Същевременно спасителният фонд на еврозоната ESM и Международният валутен фонд ще предоставят 3,1 млрд. евро на Ирландия и 5,6 млрд. евро на Португалия.

През октомври икономическото доверие в Германия е нараснало повече от очакванията на анализаторите заради сигналите, че кризата в еврозоната отслабва. Това показва изследване на анализаторите от ZEW. През октомври индексът, който отразява очакванията на бизнеса за икономиката, се е покачил до 52,8 пункта в сравнение с 49,6 пункта през септември, когато бе отчетено най-високото му ниво от април 2010 г. насам.

През септември инфлацията във Великобритания остана на нивото от август, когато бе 2,7%. Това показаха данните на Националното статистическо бюро и опровергаха прогнозите на анализаторите, които очакваха инфлацията да се свие минимално до 2,6 на сто.

Пазарната капитализация на Burberry се сви с 7,6% и е най-големият губещ в лондонския индекс FTSE 100 в резултат на оповестяването на новината, че главният творчески директор Кристофър Бейли ще замени на поста изпълнителният директор на компанията Анджела Арендс, която отива в Apple. Арендс ще остане на позицията си в Burberry до средата на 2014 г., а след това Бейли ще съвместява и двата поста.

Още за случващото се на Стария континент чуйте от коментара на Нейра Чехич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още