fallback

Siemens ще достави 74 мотриси Inspiro в Рияд

Влакчетата ще бъдат със специално подсилени климатични системи заради горещия климат в Саудитска Арабия

14:26 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският инженерен гигант Siemens ще построи 74 мотриси от серията Inspiro за новото метро на столицата на Саудитска Арабия Рияд – най-големият проект от този вид в света.

Освен подвижния състав Siemens ще достави електрификация и сигнализация като част от консорциума BACS, който ще строи две от шестте планирани метро линии в града.

Метрото в Рияд е най-амбициозният проект за градска железопътна система в света, с обща дължина от около 175 километра и 85 нови станции, които се очаква да бъдат построени през следващите няколко години. По линиите ще се движат електровлакчета, които ще се управляват автоматично, без машинисти.

Siemens, чиято част от поръчката е на стойност около 2,1 млрд. долара (от общо 22,5 млрд. долара за целия проект), разкри повече подробности за това каква точно роля ще играе компанията в изграждането на новото метро в пустинята. Новите мотриси Inspiro, които ще бъде изградени в конфигурации с два и четири вагона, ще имат по-голям капацитет на климатичните системи от обичайното, за да се справят с изключително високата температура, която може да мине 45 градуса по Целзий в разгара на лятото.

Талигите, теглителната предавка, спирачки и вратите също ще да бъдат снабдени със специални уплътнения и филтри, за да предпазват превозните средства от навлизането на пясък.

Строителните дейности по проекта за метрото ще стартират през първото тримесечие на 2014 г. и ще приключат през 2019 г. Необходимостта от метро в столицата на Саудитска Арабия се обяснява с нарастването на жителите на столицата - в близките десет години се очаква живеещите в Рияд да нараснат от сегашните 6 млн. души до 8 млн. души.

Още за модерните мотриси на Siemens вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още