fallback

Еврото се отдръпва от последните върхове преди срещата на ЕЦБ

Доларът успя да намери подкрепа за корекция на последните тежки загуби срещу основните си конкуренти

10:23 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се отдръпна от 9-месечния си връх, който формира вчера спрямо американския долар, заради предпазливостта на пазарните участници преди срещата на Европейската централна банка днес, която ще е първата, откакто нейният председател Марио Драги заяви, че е готов да инжектира още пари в банковата система.

В същото време доларът успя да намери подкрепа за корекция на последните тежки загуби срещу основните си конкуренти. Ситуацията около щатската валута остава заплетена, след като федералното правителство в САЩ вчера спря работа. Администрацията ще остане затворена, докато законодателите в Сената не постигнат договорка около бюджета за следващата фискална година.

Членовете на ЕЦБ се срещат днес в Париж, за да преразгледат монетарната политика на банката. Вероятно основният лихвен процент за еврозоната ще бъде оставен на текущото му рекордно ниско ниво от 0.5%.

Минутите след срещата ще бъдат по-важни за валутния пазар, тъй като в тях председателят на банката Марио Драги ще даде пресконференция. Последните коментари от негова страна станаха повод за предположения, че възстановяването в региона се бави.

През 2011 и 2012 г. Европейската централна банка емитира тригодишен дълг за над 1 трлн. евро, за да се разплати максимално бързо с банките. След като банките се възползваха от тази опция, излишната ликвидност в системата достига ниво от 200 млрд. евро, което според Драги е все още ниско.

Търсенето на еврото е ограничено и заради днешния вот на доверие, който бе поискан от италианския премиер Енрико Лета, след като бившият министър-председател Силвио Берлускони реши преди седмица да оттегли подкрепата си.

Двойката EUR/USD формира вчера 9-месечен връх при 1,3587. Веднага след това еврото изгуби инициативата, което позволи на долара да коригира част от тежките спадове. Днес най-търгуваната валутна двойка се разменя в нивата над 1,3500.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3525; Връх – 1,3587; Дъно – 1,3516; Затваряне – 1,3522

Доларът не може да противодейства по никакъв начина на възходящия импулс на еврото и както очаквахме, единната валута продължи да трупа печалби.

Временната консолидация около 1,3500, която наблюдавахме през последните две седмици, показа, че доларът не е в състояние да формира по-дълбока корекция и затова еврото отново поде инициативата. Следващата цел пред двойката са нивата около 1,3600, а при пробив следва 1,3725.

GBP/USD

Отваряне – 1,6184; Връх – 1,6260; Дъно – 1,6180; Затваряне – 1,6161

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още