fallback

Доларът под натиск заради влошената фискална перспектива в САЩ

Американското правителство се доближи до временно спиране на всички второстепенни държавни служби

10:32 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар остава под напрежение заради нарастващото безпокойство около финансирането на бюджета по правителствените програми в САЩ за предстоящата фискална година. Американското правителство се доближи до т.нар. “shutdown” или временно спиране на всички второстепенни държавни служби, след като законодателите не успяват да постигнат съгласие около горната граница на дълга.

Вчера американският Сенат започна да обсъжда мярката, която долната камара на Конгреса одобри на 20 септември. Предвижда се орязване на бюджета за здравеопазване, приет от президентът Барак Обама, и финансиране на федералното правителство до средата на декември. Лидерите на Демократическата партия в Сената вече се обявиха против и заявиха, че няма да приемат законопроекта.

Реалистичният сценарий от прекратяване на финансирането на федералното правителство в началото на октомври заплашва администрацията с т.нар. “shutdown” или, с други думи, спиране на работата. Голям брой служители ще излязат в принудителен отпуск. Изключение ще са единствено първостепенните държавни служби, като военнослужещите например.

Доларът остава нестабилен в основните си кросове. Спрямо еврото обаче американската валута успя да вземе реванш за последните загуби, след като коментарите на председателя на Европейската централна банка Марио Драги отдръпнаха пазарните участници от единната европейска валута.

Марио Драги потвърди пред Европейския парламент в Брюксел, че ЕЦБ е готова да приложи нова дългосрочна операция за рефинансиране, чрез която при необходимост да се предоставят на европейските банки допълнителни финансови ресурси.

Двойката EUR/USD се търгува днес в нивата около 1,3500 с минимално предимство за еврото. Вчера единната валута записа най-слабата си сесия за последните две седмици, което позволи на американския долар да се отдалечи от последните си 7-месечни дъна.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3538; Връх – 1,3552; Дъно – 1,3478; Затваряне – 1,3496

Еврото държи изцяло инициативата, след като намери подкрепата на психологическото 1,3100 и на техническия модел „Piercing Line”, който се наблюдава в крайни фази на низходящи трендове.

Възходящият тренд остава валиден с цел нивата при върха от 1.3567.

GBP/USD

Отваряне – 1,6024; Връх – 1,6072; Дъно – 1,5992; Затваряне – 1,6039

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още