fallback

Европейските борси затвориха с понижения в очакване на изборите в Германия

Пазарните движения на Стария континент останаха подвластни и на решението на Фед да запази размера на стимулите си

19:37 | 20.09.13 г.

Водещите европейски фондови пазари затвориха търговията в петък с леки понижения след силната предходна сесия, стимулирана от решението на Федералния резерв на САЩ да запази гъвкавата си парична политика. Пазарните участници останаха пасивни в очакване на предстоящите в неделя парламентарни избори в Германия, които са определяни като ключови за целия регион.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx Euro 50 се смъкна с 0,31% до 2 927 в края на сесията. На секторно ниво най-добре се представиха компаниите от фармацевричния и здравния бранш, докато дружествата в сферата на потребителските стоки бяха сред най-големите губещи.

Германският индикатор DAX загуби 0,21% до 8 676 пункта. Френският CAC 40 отстъпи с 0,05% до 4 204 пункта, докато в Лондон FTSE 100 спадна с 0,44 на сто до 6 596 пункта.

Въпреки леките изменения пазарните движения на Стария континент продължиха да бъдат подвластни на изненадващото решение на Фед да запаси гъвкавата си монетарна политика. Американската централна банка остави без промяна мащабната си 85-милиардна месечна програма за изкупуване на активи с аргумента, че очаква още доказателства за стабилен икономически напредък преди да прибегне до регулиране на размера на своите количествени улеснения.

Тъй като бъдещето на програмата за изпуване на облигации на Фед е ясно до следващото заседание на банката, вниманието на инвеститорите сега се обръща към бъдещето на американската програма за финансиране. Дебатът между демократите и републиканците относно повишаването на тавана на дълга ще заеме централно внимание в борсите както отвъд Океана, така и на Стария континент в следващите седмици.

В ресурсния сектор в Лондон акциите на Polymetal International добавиха 7,9% , Randgold Resources отстъпи с 3,41%, докато книжата на Fresnillo и Vedanta Resources поевтиняха съответно с 3,37 на сто и 4,37%.

Сред големите печеливши бяха акциите на Deutsche Telekom, които добавиха 1,98%. Инженерингова компания Technip се покачи с 3,19%. Британската верига супермаркети Sainsbury пък повиши капитализацията си с 1,38%, след като Citigroup повиши перспективите на компанията до ниво "neutral".

Енергийната компания RWE изгуби 4,08%, след като дружеството понижи дивидента си за тази година поради по-ниските перспективи за печалба.

Пазарната капитализация на германския производител спортни облекла Adidas падна с 4,95%, след като компанията понижи целевата си печалба за настоящата година.

Повече за ситуацията около германския концерн може да научите от анализа на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още