fallback

Sharp усилва собствения си капитал

Компанията иска да набере над 1,1 млрд. евро

12:23 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският производител на потребителска електроника Sharp планира да подсили собствения си капитал чрез нова емисия.

Бившият кандидат за фалит планира да вземе до 150 млрд. йени (1,1 милиарда евро), твърдят пред Ройтерс няколко източника, запознати с въпроса. Освен това е възможно около 150 милиона евро да бъдат набрани чрез разпределение на акции на бизнес партньори като LIXIL, Makita и Denso. Очаква се решение за следващите стъпки да бъде взето през следващата седмица на заседание на Борда. От Sharp първоначално отказват да коментират информацията, но на фондовия пазар плановете не се приеха добре и акциите паднаха рязко със шест процента.

В края на 2012 г. и началото на тази година Sharp бе изправен пред колапс, но влизането в компанията на Qualcomm и Samsung, както и банкови заеми в размер на 4,6 млрд. долара спасиха традиционния производител. Независимо от това, базираната в Осака група все още се нуждае от пари, за да запуши дупките в пенсионния си план.

Компанията в продължение на няколко тримесечия бе в тъмночервената зона на загубите, но през последните месеци отново започна да бележи значителни печалби. За това спомогнаха радикални строги икономии, масови съкращения, продажби на бизнеси и затваряне на някои заводи. 

Още кратки корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още