fallback

Добрите данни от Китай тласнаха към растеж пазарите в Азия

"Олимпийският" ефект продължи да благоприятства търговията на борсата в Токио

13:02 | 10.09.13 г.

Водещите азиатски капиталови пазари приключиха сесията във вторник с повишения, след като по-добрите от очакваното данни за икономиката на Китай подобриха доверието на инвеститорите в региона.

По-рано през деня стана ясно, че продажбите на дребно във втората по сила икономика в света са се покачили с най-високия си темп в последните седем месеца през август – с 13,4% на годишна база. Индикаторът е ускорил ръста си в сравнение с предходния месец, когато бе отчетено покачване от 13,2 на сто, според данните на Китайското национално статистическо бюро.

Анкетираните преди публикуването на данните анализатори от Societe Generale заявиха, че не очакват много подобрения в реално изражение, и че "ръстът на продажбите на дребно вероятно ще се забави незначително през август до 13,1% спрямо покачването от 13,2% през юли, което ще се дължи на по-лека обща инфлация".

Друг публикуван във вторник правителствен доклад показа, че индустриалното производство в страната също се е покачило повече от очакваното през осмия месец на годината. Индикаторът е нараснал с 10,4% спрямо година по-рано, ускорявайки се в сравнение с предварителната оценка от 9,7% за юли.

Независими едно от друго изследвания, организирани от Dow Jones Newswires и Reuters, показаха, че предварителните нагласи на експертите са били за ръст от 9,9 на сто.

Добрите статистически данни дадоха тласък на основния китайски бенчмарк Shanghai Composite, който приключи сесията с ръст от 1,2 на сто. В Хонконг пък Hang Seng нарасна с 1%.

Последователните признаци на стабилизиране на икономиката в Китай подкрепиха цялостните настроения към азиатския континент през последните седмици. Търговията с книжата на листнатите на борсата в Хонконг китайски компании бе подкрепена през първите дни на септември от повишения износ и ниската инфлация. В резултат индексът Hang Seng China Enterprises скочи с 8,9% в последните 10 дни.

Капиталовите борси в Азия получиха тласък и от отслабената в последните дни възможност за военна интервенция на САЩ в Близкия Изток. Евентуалното мирно разрешаване на кризата бе подкрепено от декларираното съгласие от страна на Дамаск да се подчини на международен контрол върху химическите оръжия.

Доларът остана стабилен спрямо йената до края на търговията в Токио. Двойката USD/JPY затвори на ниво от 100,02 в сравнение с 99,57 късно в понеделник в Ню Йорк.

Същевременно индексът Nikkei 225 приключи с ръст от 1,5%. Индикаторът добави 2,5 на сто в предходната сесия, стимулиран от успешната кандидатурата на Токио за домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г.

"Олимпийският" ефект даде тласък и на търговията с книжата на някои от местните компании във вторник. Капитализациите на Taisei Corp и Kajima Corp скочиха съответно с 13,2 на сто и 7,8%.

В Токио пазарната оценка на Isetan Mitsukoshi Holdings нарасна с 2,1%, след като вестник Nikkei съобщи, че оперативната печалба на групата за фискалната 2013 г. вероятно ще нарасне с 30% до около 35 млрд. йени, надхвърляйки предварителните очаквания на компанията.

Акциите на Suntory Beverage & Food отчетоха ръст от 0,6 на сто, след като компанията постигна съгласие за закупуването на брандовете за безалкохолни напитки Lucozade и Ribena от GlaxoSmithKline за сумата от 1,35 млрд. британски лири (2,12 млрд. щатски долара).

Австралийският индикатор S&P ASX 200 приключи сесията с ръст от 0,4%, след като месечното изследване на National Australia Bank (NAB) показа по-висок от очакваното ръст на бизнес доверието през август вследствие на победата на парламентарните избори на водената от Тони Абът консервативна коалиция.

Коментар по темата на експерта от Bloomberg Миа Саини може да видите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още