fallback

Продажбите на iPhone 16 в Индонезия са блокирани

Страната има специални изисквания за местно произведени компоненти

16:56 | 28.10.24 г.

Tехнологичният гигант Apple няма позволение да продава своите смартфони iPhone 16 в Индонезия, тъй като те не отговарят на правилата на страната за използване на местно произведени компоненти, обяви министерството на индустрията, цитирано от Ройтерс.

Индонезия изисква някои смартфони, продавани в страната, да са с поне 40% части, произведени на местно ниво, а iPhone 16 не е изпълнил изискването, коментира говорителят на министерството Фебри Хендри Антони Ариеф.

„Внесеният хардуер за iPhone 16 не може да се предлага на пазара в страната, тъй като Apple Indonesia не е изпълнила своя инвестиционен ангажимент за получаване на сертификат за местно съдържание“, посочва той, добавяйки, че телефоните все още могат да бъдат донесени от чужбина за лична употреба, стига потребителите да платят необходимите данъци.

Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Телефоните iPhone 16 на компанията бяха пуснати за първи път през септември.

Водещите производители на смартфони през първото тримесечие на 2024 г. в Индонезия са китайската фирма OPPO и южнокорейската Samsung, съобщи през май компанията за пазарни проучвания IDC.

Индонезия има огромно, технологично грамотно население, което прави страната от Югоизточна Азия ключов целеви пазар за инвестиции, свързани с технологиите.

По време на посещение на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук в Индонезия миналия април министърът на индустрията на Индонезия Агус Гумиванг Картасмита каза, че се надява технологичният гигант да увеличи своето присъствие в страната чрез партньорство с местни фирми.

Apple няма производствени звена в Индонезия, но от 2018 г. създава академии за разработчици на приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още