fallback

Финансовите резултати на TSMC - потвърждение за силното търсене на AI чипове

Доброто представяне на компанията засенчва опасенията от отслабване на пазарната инерция

12:08 | 09.10.24 г. 1

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) отчете по-добро от очакваното увеличение от 39% на тримесечните си приходи, с което отслаби опасенията, че разходите за хардуер за изкуствен интелект (AI) започват да намаляват, пише Bloomberg.

Основният поддоставчик на Nvidia и Apple отчете приходи за тримесечието до края на септември от 759,7 млрд. нови тайвански долара (23,6 мрд. щатски долара) спрямо средна прогноза на анализаторите за 748 млрд. нови тайвански долара. Най-голямата тайванска компания ще представи пълните си резултати следващия четвъртък.

TSMC е една от ключовите компании, стоящи в основата на глобалния скок на разходите за развитие на AI, като произвежда модерни чипове, необходими за обучението на изкуствения интелект. Приходите ѝ от продажби са се увеличи повече от двойно от 2020 г., след като пускането на ChatGPT на пазара предизвика надпревара за покупка на хардуер за AI сървърни ферми от Nvidia.

Въпреки това през последните месеци започнаха да се появяват съмнения дали движеният от AI импулса растеж ще продължи.

Някои инвеститори предупредиха, че компании като Meta Platforms и Google не могат да поддържат текущия си темп на разходи за инфраструктура без завладяващ начин за ползване на AI и монетизиране на технологията. Този скептицизъм доведе до отдръпване от акциите на компаниите за изкуствен интелект, включително на лидера в хардуера Nvidia, по-рано тази година.

И все пак цената на акциите на TSMC нарасна повече от два пъти след пускането на ChatGPT, а пазарната ѝ капитализация за кратко премина границата от 1 трлн. долара през юли. През този месец най-голямата тайванска компания също така повиши прогнозата си за растежа на приходите през 2024 г., след като тримесечните ѝ резултати надминаха прогнозите.

Приходите от продажби на TSMC са нараснали повече от двойно от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg

Ревизията нагоре подчерта визията на TSMC, че разходите за изкуствен интелект ще останат високи въпреки нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай. И в двете страни стартъпи и технологични компании – от Microsoft до Baidu, харчат за AI инфраструктура в надпреварата за разработване на приложения.

Някои анализатори се притесняват, че забавянето на доставката на най-новите чипове Blackwell на Nvidia може да повлияе зле на индустрията, въпреки че повечето инвеститори не смятат това за дългосрочен проблем за TSMC. Тъй като Intel и Samsung Electronics срещат трудности в това да напреднат в бизнеса с производство на чипове по поръчка, пазарното лидерство на TSMC се очаква да помогне за поддържане на маржовете.

По-рано тази седмица ключовият партньор на Nvidia в сглобяването на сървъри Hon Hai Precision Industry (Foxconn) също потвърди, че търсенето на AI хардуер остава стабилно. Председателят на Hon Hai Йън Лиъ коментира пред Bloomberg TV, че компанията му планира да увеличи капацитета на сървърното си производство, за да отговори на „лудото“ търсене на следващото поколение чипове Blackwell. С това той потвори казаното от главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 09.10.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още