fallback

Jefferies: Надеждите, че AI ще тласне нагоре продажбите на iPhone, са прибързани

Новината доведе до понижение на цената на акциите на технологичния гигант

20:00 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на акциите на Apple се понижи с повече от 1%, след като анализатор на Jefferies заяви, че инвеститорите имат прекалено оптимистични очаквания за най-новите модели iPhone на компанията – първите, които пристигат с инструменти с изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg.

„Високите очаквания за iPhone 16/17 са прибързани“, тъй като „липсват съществени нови функции, a ограниченият изкуствен интелект означава, че високите пазарни очаквания (5-10% растеж на продадените бройки) едва ли ще бъдат изпълнени“, пише анализаторът Едисън Лий от Jefferies. Компанията препоръчва задържане на книжата на Apple, след като по-рано те имаха рейтинг за покупка.

Цената на акциите на Apple нарасна с около 36 на сто от дъното си през април, като по-голямата част от този ръст отразява оптимизма, че AI функциите ще накарат потребителите да си купят нови смартфони, а това ще ускори отново растежа на приходите. Но ранните признаци показват, че търсенето е смесено.

Jefferies предупреждава, че високите очаквания са прибързани. Графика: Bloomberg L.P.

Лий твърди, че признава дългосрочния потенциал на изкуствения интелект, виждайки Apple като „единствения хардуерно-софтуерно интегриран играч, който може да използва собствени данни, за да предложи евтини, персонализирани AI услуги“. Той обаче смята, че сегашната оценка е висока, както и че AI няма да бъде двигател на растежа в близко бъдеще.

„Хардуерът на смартфона се нуждае от преработка, преди да бъде способен да поддържа сериозен AI“ и това вероятно ще се случи през 2026-2027 г.“, смята анализаторът.

Wall Street е по-предпазлив към Apple, отколкото към други големи технологични компании. Само 65% от анализаторите препоръчват закупуване на акциите на гиганта, в сравнение със близо 90% за Microsoft, Nvidia и Amazon.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още