fallback

Компанията майка на TikTok планира нов AI модел, обучен с чипове на Huawei

Технологичният гигант търси местни доставчици на полупроводници

10:36 | 30.09.24 г.

Китайската компания майка на TikTok – ByteDance, планира да разработи модел с изкуствен интелект (AI), обучен основно с чипове от местната Huawei Technologies, твърдят трима източници, запознати с въпроса. Това се случва на фона на ограниченията, наложени от Съединените щати, които карат гиганта в социалните мрежи да се обърне към локални играчи в търсене на компоненти, предава Ройтерс.

ByteDance се насочи към местни доставчици на чипове за изкуствен интелект и ускори развитието на собствени, откакто през 2022 г. САЩ започнаха да ограничават износа на усъвършенствани AI полупроводници, като тези на пазарния лидер Nvidia.

AI се превърна в особено важен за технологичната индустрия, а фирми от различни сектори – от игрите до електронната търговия - диференцират предложенията си чрез интеграцията на персонализирани модели с изкуствен интелект.

Следващата стъпка на ByteDance в AI надпреварата предвижда използването на чипа Ascend 910B на Huawei за обучаване на голям езиков модел, казват източниците, пожелали да останат анонимни. Четвърти източник пък посочва, че ByteDance планира нов AI модел, но не може да каже дали ще използва чипове на Huawei.

ByteDance вече използва Ascend 910B най-вече за задачи, изискващи по-малко изчислителна мощ, които включват предварително обучени AI модели, правещи прогнози, казват източниците.

Обучението на моделите с изкуствен интелект е много по-трудно и изисква огромни количества данни, което налага използването на чипове с ултрависока производителност, като първокласните графични процесори на Nvidia.

Възможностите и сложността на новия модел, измерени чрез неговите изчислителни параметри, ще бъдат по-малко мощни от съществуващия AI модел Duobao на ByteDance, твърди един от източниците.

ByteDance не е отговорила на запитването за коментар. Говорителят на TikTok във Вашингтон Майкъл Хюс посочи, говорейки от името на ByteDance, че нов модел не се разработва. Huawei също не е отговорила на запитвания за коментар.

Ограничени доставки

ByteDance е поръчала повече от 100 хил. бройки Ascend 910 B тази година, но е получила по-малко от 30 хил. към юли – темп, който е твърде бавен, за да отговори на нуждите на компанията, казва един от източниците.

Недостатъчните доставки и ограничената изчислителна мощ в сравнение с предлаганите в Китай чипове на Nvidia са попречили на ByteDance да даде срок за пускането на новия си модел, твърдят двама от източниците.

Настоящата AI технология на технологичния гигант се използва в нейния водещ голям езиков модел, пуснат през август 2023 г. и преименуван като чатбот Duobao, както и в много други приложения, в това число инструмента Jimeng за превръщане на текст във видео. Този месец ByteDance представи два модела Doubao, фокусирани върху видеото, с които иска да се конкурира с OpenAI.

Използването на такива услуги се увеличи от началото на тази година, а чатботът на ByteDance се превърна в едно от най-популярните приложения в Китай с повече от 10 млн. активни потребители месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още