fallback

Китай иска да има своя алтернатива на Nvidia. Кои компании са кандидати за това?

След като САЩ наложиха редица санкции на китайски технологични компании, Пекин се бори за самодостатъчност в сектора

07:12 | 24.09.24 г.

През годините санкциите на САЩ срещу китайската индустрия за чипове принудиха Пекин да увеличи усилията си за стимулиране на вътрешния си сектор за полупроводници. 

Бумът на изкуствения интелект (AI) и основополагащите модели само стимулира целта на Китай да играе водеща роля в производството на този тип компоненти.

Досега американската компания Nvidia, със своите графични процесори, е тази, която попадна под светлината на прожекторите, тъй като проектира ключовата част от хардуера, необходим за обучение на огромните AI модели, пише CNBC.

Въпреки че Nvidia може да доставя определени чипове в Китай, Вашингтон показа, че има желание да ограничи достъпа на своя технологичен съперник до най-модерните полупроводници и инструменти, необходими за производството им. Това поднови фокуса върху местните усилия на Китай да се конкурира с Nvidia и да създаде полупроводници, които могат да подкрепят собствената му AI индустрия.

CNBC говори с двама анализатори, които посочват водещите китайски конкуренти на Nvidia.

Huawei

Huawei е един от технологичните шампиони на Китай, с бизнес, който обхваща от телекомуникационна инфраструктура до потребителска електроника и облачни изчисления. Нейното звено за проектиране на чипове се нарича HiSilicon.

Компанията със седалище в Шънджън проектира серията процесори за центрове за данни Ascend. След това Huawei продава тези чипове като част от сървъри, които отиват в центрове за данни, за да обучават AI модели. Нейните AI сървъри се предлагат под бранда Atlas.

Настоящото поколение чипове на гиганта се нарича Ascend 910B, а компанията се подготвя да пусне Ascend 910C, който може да бъде конкурентен на продукта H100 на Nvidia, писа през август Wall Street Journal.

В годишния си доклад по-рано тази година Nvidia изрично посочи Huawei, наред с други компании, като конкурент в области като чипове, софтуера за изкуствен интелект и мрежовите продукти.

„Не става въпрос само за хардуера, а за цялостната екосистема, инструменти за разработчиците и способността да продължим да развиваме тази екосистема напред с напредването на технологията. Тук Huawei има много предимства и се опитва да изгради софтуерна екосистема около своята серия процесори за центрове за данни Ascend“, коментира Пол Триоло, асоцииран партньор в консултантската фирма Albright Stonebridge.

Alibaba и Baidu

Alibaba и Baidu купуват чипове на Nvidia, но също така проектират свои собствени полупроводници за AI процеси.

Baidu, една от най-големите интернет компании в Китай, проектира свои собствени чипове за използване в сървъри и автономни автомобили под марката Kunlun.

Звеното за дизайн на чипове на Alibaba се нарича T-Head и е разработило чип за изкуствен интелект, наречен Hanguang 800. Този полупроводник се ползва за т.нар. изводи – процес, който следва обучението на AI модели, тъй като се отнася до действителното приложение на изкуствения интелект в реалния свят, например чатботът да може да отговори на потребителско запитване.

„Чипът за изводи с изкуствен интелект на Alibaba вече е внедрен, за да ускори системата за препоръки на платформата за електронна търговия. Baidu е интегрирала своя чип Kunlun в своите центрове за данни и в сектора за автономно шофиране“, посочва Уей Сун, старши анализатор в Counterpoint Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още