fallback

Intel ще получи 3 млрд. долара грант за чипове от Пентагона

Новината тласна цената на акциите на технологичния гигант нагоре

09:02 | 17.09.24 г.

Intel заяви, че има право да получи до 3 млрд. долара правителствено финансиране от Съединените щати за производството на чипове за военните, пише Bloomberg.

Усилията, наречени Secure Enclave, имат за цел да установят постоянни доставки на модерни чипове за отбранителни и разузнавателни цели. Сумата е отделна от потенциалната безвъзмездна помощ от 8,5 млрд. долара по Закона за чиповете и науката от 2022 г., която ще подпомогне търговските фабрики на Intel в четири американски щата. В отделно изявление Intel посочи, че тези проекти продължават да напредват.

Цената на акциите на Intel нарасна с 6,4% до 20,91 долара за брой след обявяването на новината. От началото на годината обаче стойността на книжата на технологичния гигант е спаднала с 58%.

През март властите заделиха 3,5 млрд. долара за военната програма като част от Закона за чиповете, който има за цел да стимулира американската индустрия за полупроводници и да намали зависимостта от Азия. Споразумението с Intel за 3 млрд. долара покрива финансирането на Secure Enclave, предназначено за Министерството на търговията за фискалните 2024 и 2025 г., които започнаха на 1 юни.

Министерството на търговията е отговорно за по-широката програма за грантове към Закона за чиповете, но всъщност Министерството на отбраната ще се заеме с възлагането на средствата по Secure Enclave, гласи съвместно изявление на двете ведомства. Тези пари ще бъдат изплатени на две фази, обяви представител на властите.

Intel отдавна е единственият планиран бенефициент на програмата, тъй като представители на Пентагона настояваха да получат усъвършенствани чипове от американски доставчик.

При постигането на споразумението, обявено в понеделник, Министерството на търговията разчита на оценката на Министерството на отбраната, че Intel има уникална квалификация за постигане на целите и изискванията на програмата, коментира представител на властите, който е пожелал анонимност.

„Днешното съобщение подчертава нашия съвместен ангажимент с правителството на САЩ за укрепване на вътрешната верига за доставки на полупроводници“, посочи Крис Джордж, президент и генерален мениджър на Intel Federal - дъщерно дружество на Intel, фокусирано върху работа с правителството. Министерствата на отбраната и търговията заявиха, че грантът ще „се основава на работата на Intel с Министерството на отбраната и ще укрепи допълнително нашата национална сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още