fallback

ЕК даде зелена светлина на Полша да подкрепи с 2 млрд. долара новия завод на Intel

Стои обаче въпросът дали затруднената Intel няма да се откаже от плановете си

17:30 | 13.09.24 г.

Европейската комисия даде на Полша зелена светлина да подкрепи завода за сглобяване и тестване на чипове на Intel с над 7,4 млрд. злоти (1,91 млрд. долара) държавна подкрепа, обяви правителството, цитирано от Ройтерс.

Решението беше взето, докато Intel се опитва да свие разходите си, което повдига въпроси дали няма да отложи във времето, или да отмени напълно част от плановете си за експанзия в Европа, които включват и нов голям завод за производство на чипове Германия.

„Европейската комисия информира Полша, че има зелена светлина за осигуряване на държавна подкрепа за Intel”, заяви вицепремиерът Кшищоф Гавковски.

„Публичната помощ, която ще предоставим, възлиза на 7,4 млрд. злоти през периода 2024-2026 г. Днес тази инвестиция струва, както по отношение на пакета от помощи, така и общо, над 25 млрд. злоти“, допълни той.

Сега Полша трябва да приеме законодателство за предоставяне на публични средства и след това официално да уведоми Европейската комисия, преди да може да финализира сделката с Intel.

„Прогнозираме, че целият този процес ще бъде завършен до края на годината“, коментира заместник-министърът по цифровите въпроси Дариуш Стандерски.

Говорител на Intel посочва, че компанията оценява „постоянната подкрепа и партньорство на полското правителство“.

Миналата година Intel обяви, че планира да инвестира до 4,6 млрд. долара в съоръжението близо до Вроцлав, Югозападна Полша, с капацитет за по-нататъшно разширяване.

Инвестицията е в съответствие с Европейския закон за чипове, представен като план за субсидия от 43 млрд. евро, насочен към увеличаване на дела на Европа в световния пазар на чипове до 20% до 2030 г.

„Не сме получавали никакви сигнали през последните седмици или месеци относно промяна в позицията... Въз основа на днешната информация няма нищо, което да забави тази инвестиция“,коментира Гавковски в отговор на въпрос за рисковете за инвестицията в Полша. Той твърди, че се надява Intel да започне строителни работи тази година.

„Инвестицията във фабриката на Intel е най-голямата инвестиция в Полша от десетилетия... Полупроводниците в Полша ще гарантират както по-добро икономическо развитие, така и по-голяма сигурност.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още