fallback

Apple представи новия си iPhone с (обещания за) множество AI функции

Новата серия 16 не носи много промени откъм хардуерни функции или визия

08:54 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Apple представи последната версия на водещото си устройство – iPhone 16, залагайки, че може да привлече потребителите със скромни надграждания на хардуера и AI технология, която още не е съвсем вградена, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Тим Кук представи смартфона – заедно с нови часовници и слушалки AirPods – на събитие в понеделник, което бе пропито с обещанието за изкуствен интелект (AI). iPhone 16 е изграден за AI „от самото начало“, каза той, макар че възможностите ще бъдат постепенно добавяни към устройството чрез софтуерни ъпдейти.

Това е гамбит за технологичния гигант, който бърза да разработи серия от инструменти, наречени Apple Intelligence. Макар че Apple рекламира технологията от конференцията за разработчиците през юни, софтуерът няма да бъде включен в първоначалните версии на новите iPhone-и. Те влизат в продажба от петък, а продуктите ще стигнат магазините на 20 септември.

„Това е едва началото“, каза ръководителят на софтуерното звено на Apple Крег Федериги по време на презентацията. Първата серия от инструменти ще бъде пусната като част от бета тестване през октомври, каза той, „като още функции ще бъдат въведени през следващите месеци“.

Като част от събитието Apple разкри версия на умния си часовник с по-голям екран и способността да засича сънна апнея. Освен това рекламира нов софтуер, който може да превръща AirPods в слухови апарати.

Дебютът на iPhone зае централно място в презентацията, макар че компанията е направила съвсем леки промени по облика и хардуера на устройството. IPhone 16 и 16 Plus ще бъдат налични в нови цветове и ще имат персонализиран бутон за действие, който досега бе наличен само за по-скъпите модели. Освен това има по-мощен чип и нов бутон за контрол на камерата, който позволява на потребителите да правят снимки и да получават достъп до функции на камерата.

Новите Pro модели ще получат малко по-големи модели и по-тънки ръбове. Те ще бъдат с процесор A18 Pro с надграден невронен двигател – частта от чипа, създадена да управлява AI задачи. Смартфоните имат по-мощни компоненти на камерата и видео функции, което им позволява да улавят снимки с по-висока резолюция и по-кинематографични клипове на забавен каданс.

Снимка: Apple

Apple се опитва да навакса в света на генеративния изкуствен интелект, където технологични гиганти като Google на Alphabet и Microsoft са напред. Презентацията в понеделник бе отчасти убеждаване на потребителите – и на Wall Street – че Apple трябва да бъде взимана сериозно по отношение на AI.

AI технологията на базираната в Купертино, щата Калифорния, компания обаче все още е на ранен етап. Инструментите Apple Intelligence се сблъскаха с множество закъснения и много ключови функции няма да се появят преди следващата година. Засега технологията е фокусирана върху обобщаване на съобщения и известия, вместо да отговаря на интересните възможности на конкурентните системи.

Акциите на Apple поевтиняха с над 1,5% по време на събитието, макар че след това се възстановиха. Този вид реакция обикновено е типична за презентациите на Apple. Повечето нови функции биват обявени по-рано и на самата презентация в понеделник нямаше много изненади.

AI беше основна тема на събитието, като компанията се надява да използва софтуера Apple Intelligence, за да привлече потребителите да купят по-новите устройства, тъй като ще имат нужда от последните модели, за да имат подобни функции.

Apple Intelligence ще включва актуализиран цифров асистент Siri и възможност за създаване на персонализирани емотикони с текстови подкани. Темата на събитието „Време е да блеснем“ беше препратка към външния вид на новия интерфейс на Siri.

Голяма част от технологията обаче няма да е готова веднага, потенциално ограничавайки влиянието ѝ върху продажбите на iPhone. Дори когато Apple Intelligence дебютира през октомври, ще бъде с бета тестване – ранна версия за по-авантюристичните потребители.

Това „сигнализира, че много функции все още се настройват фино за представянето и не са готови за най-доброто време“, казва анализаторът на eMarketer Гаджо Севиля в бележка. „Фокусът върху сигурността и неприкосновеността на данните вероятно е причина за забавянето на функциите“.

Основният модел iPhone ще продължи да бъде на цена от 799 долара, а моделът Plus ще се продава за 899 долара. IPhone 16 Pro ще бъде 999 долара, а по-голямата версия Pro Max – 1199 долара.

Смартчасовникът на Apple

Новият Apple Watch – серия 10 – има с 30% по-голям екран, а е с по-тънък дизайн. Функцията за сънна апнея ще бъде налична в над 150 региона, каза компанията.

Новият часовник ще бъде с около 10% по-тънък от версията Series 9. Освен това идва с нова титаниева рамка, която е по-лека от алуминиевите. Цената на устройството започва от 399 долара и ще бъде налично от 20 септември. Нова версия на по-луксозната версия Ultra също бе представена и ще бъде налична от същата дата на цена от 799 долара.

Събитието включваше актуализирана версия на стандартните слушалки AirPods за 129 долара, с по-малък размер на кутията и с USB-C зарядно устройство. Ще има налична версия и за 179 долара – продукт от среден клас – с функция за шумопотискане. Преди това бе налично само в по-високия клас AirPods Pro.

Компанията представи нова линия слушалки AirPods Max за 549 долара в свежи цветове, също с USB-C зареждане. Подобно на другите продукти, устройствата ще бъдат пуснати на 20 септември. Apple не представи нова версия на своите AirPods Pro, но показа функции като тест за слуха и възможността да действа като слухов апарат. Тези възможности ще бъдат предложени като софтуерна актуализация тази есен.

Подходящ момент

Дебютът на iPhone обикновено е най-важното съобщение на Apple за годината. Устройството формира приблизително половината от годишните приходи на компанията и помага за стимулиране на допълнителни продажби под формата на аксесоари и услуги.

Apple обикновено не представя своя iPhone в понеделник, но по-ранното време позволи на компанията да излезе преди наситения със събития вторник: президентският дебат в САЩ е насрочен за този ден и трябва да има решение по дело на Европейската комисия дали Apple трябва да плати данъци в размер на 14 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още