fallback

Qualcomm, Google и Samsung работят по нови очила със смесена реалност

Новината разкри изпълнителният директор на Qualcomm

12:10 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон заяви пред CNBC, че дизайнерът на чипове работи със Samsung и Google по проучване за създаване на очила със смесена реалност, които могат да се свържат със смартфон. Подходът е различен от този на Apple, която пусна по-големи умни очила, пише CNBC.

Миналата година Google, Samsung и Qualcomm са сключили партньорство за развиването на технология за смесена реалност. Това се отнася до комбинацията от добавена (AR) и виртуална реалност (VR), често включваща дигитални изображения, които се наслагват върху реалния свят.

Коментарите на Амон са сред първите, които хвърлят светлина върху проекта.

„Това ще бъде нов продукт, ще има нови изживявания“, коментира Амон, обсъждайки какво ще излезе от партньорството. „Но това, което наистина очаквам да произлезе от това партньорство, е, че искам всеки, който има телефон, да си купи придружаващи очила към него“.

Samsung и Google не са открити веднага за коментар.

Главният изпълнителен директор се позова на умните очила на Meta и Ray-Ban, които изглеждат като обикновени слънчеви очила, но са безжично свързани със смартфона и имат вградена камера. Освен това разполагат с гласов асистент, захранван от модела изкуствен интелект Llama на Meta.

Qualcomm също така направи смесената реалност своя ключова целева област, докато диверсифицира бизнеса си отвъд смартфоните. Компанията има чип, наречен Snapdragon AR1 Gen 1, което е проектиран за умни очила.

Qualcomm рекламира факта, че редицата ѝ чипове в смартфони и персонални компютри позволяват на приложенията с изкуствен интелект да работят на устройството, вместо да се обработват в облака през интернет.

По-малък пазар

Очилата за виртуална и добавена реалност все още са по-малък пазар от смартфоните. IDC очаква 9,7 млн. VR и AR очила да бъдат продадени тази година – значително по-малко от прогнозата за 1,23 млрд. смартфона.

Чести оплаквания от AR и VR устройства, които досега обикновено представляваха големи устройства, са, че са неудобни, а понякога неприятни за носене. Комплект умни очила може да реши това, като поднесе стилно устройство на пазара на смесена реалност.

„Мисля, че трябва да стигнем дотам, че очилата няма да се различават от носенето на обикновени или слънчеви очила. И тогава можем да постигнем мащаб“, коментира Амон.

Умните очила на Google, Samsung и Qualcomm биха били с различен подход от Vision Pro на Apple, които бяха пуснати тази година и които се носят на главата на потребителя и могат да се управляват чрез жестове с ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 05.09.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още