fallback

Приходите на Huawei растат за шесто поредно тримесечие

Но нетната печалба спада с 18,6% спрямо година по-рано, когато компанията отчете еднократен ръст заради излизане от инвестиции

13:10 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите на Huawei Technologies са нараснали за шесто поредно тримесечие, след като смартфоните на компанията увеличиха пазарния си дял в Китай за сметка на Apple, съобщава Bloomberg.

Китайският гигант отчете приходи за 239 млрд. юана (33,6 млрд. долара) през юнското тримесечие, което е ръст от 33,7% на годишна основа, показват изчисления на база на шестмесечни финансови данни.

Нетната печалба е 35,5 млрд. юана, което е спад от 18,6% спрямо година по-рано, когато Huawei отчете еднократен ръст заради излизане от инвестиции. Компанията продаде производителя на мобилни устройства Honor Device на консорциум през 2020 г. и част от бизнеса си със сървъри през 2021 г., като и двете сделки бяха изплатени на вноски.

Доставките на смартфони на базираната в Шънджън компания са се увеличили с 50% през миналото тримесечие, изпреварвайки Apple – заедно с други местни играчи като Vivo и Xiaomi, която изпадна до шесто място в Китай, според компанията за анализи на пазара IDC. Продажбите на Apple в Китай са намалели с 6,5% през юнското тримесечие, пропускайки прогнозите на Wall Street.

Следващият ключов продукт на Huawei – Mate 70, ще се следи за актуализации на процесорната система при представянето си по-късно през годината. Предишният Mate 60 предизвика вълнение в САЩ преди година заради своя 7-нанометров чип въпреки наложените от Вашингтон ограничения срещу развитието на китайските процесорни технологии.

Подразделението на компанията за автономно шофиране, което предлага технологии на производители на електромобили, има приходи от 10 млрд. юана към началото на юли, съобщи по-рано китайска медия. Това е повече от общите приходи за предходните две години. От Huawei не са дали разбивка на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още