fallback

HP понижи прогнозата за печалбата въпреки първия ръст на приходите от 2 години

Продажбите в звеното за принтиране са намалели с 3% до 4,14 млрд. долара, по-значителен спад от очаквания от анализаторите

11:29 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на HP Inc. поевтиняха с над 4% след края на редовната сесия в сряда, след като технологичният гигант трябваше да свие прогнозата за печалбата за пълната година заради продължаващи проблеми със звеното за принтиране, съобщава Bloomberg.

Разочароващата прогноза помрачи първия ръст на приходите от две години, който сочи край на продължаващото слабо търсене на нови лични компютри.

Печалбата, с изключение на някои единични ефекти, се очаква да е в диапазона от 3,35 долара на акция до 3,45 долара на акция през фискалната година, завършваща през октомври, съобщиха в сряда от НР. Това е спад спрямо предходната прогноза до 3,60 долара за акция.

Продажбите в звеното за принтиране са намалели с 3% до 4,14 млрд. долара, по-значителен спад от очаквания от анализаторите. Въпреки че има по-малък дял от общите приходи в сравнение с личните компютри, принтирането е с много по-голям марж и съставлява непропорционален дял от печалбата на компанията. Приходите от материали за принтери са основен двигател на печалбата на компанията, коментира анализаторът Уо Дзин Хо, анализатор на Bloomberg Intelligence.

Спадовете на продажбите в бизнеса с принтиране се очаква да продължат поне до края на годината, коментира главният изпълнителен директор Енрике Лорес. По думите му бизнесите на този етап нямат много стимули за подобряване на принтерите си.

Компанията приключи редовната търговия със спад в цената на книжата от 2,36% до 34,76 долара за акция.

Продажбите през фискалното трето тримесечие са нараснали с 2,4% до 13,5 млрд. долара, което е първи ръст на годишна основа от две години насам. Двигател са продажбите на персонални компютри за бизнеса, заяви Лорес. Остаряващи машини и предстоящият край на поддръжката на Windows 10 е помогнал за решението компаниите да осъвременят оборудването си, допълни той. В същото време продажбите на ориентирани към потребителите компютри са намалели с 1% - по-малко от очакванията на анализаторите.

Печалбата, с изключение на някои еднократни ефекти, е 83 цента на акция за периода до 31 юли. Това е под средните очаквания за 86 цента на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

През последните две години пазарът на персонални компютри претърпя исторически спад, след като много потребители, бизнеси и училища се сдобиха с лаптопи още в началото на пандемията. Дългоочакваното възстановяване започна да се материализира тази година. През второто тримесечие доставките са се увеличили с 3% - второто увеличение от края на 2021 г. насам, съобщиха от аналитичната група IDC през юли.

Компанията обяви и програма за обратно изкупуване на акции за 10 млрд. долара, първата от февруари 2020 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 29.08.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още