fallback

САЩ дават 50 млн. долара за проект на HP, свързан с чиповете

Идеята е да бъде модернизиран голям обект на компанията в Орегон

20:17 | 27.08.24 г.

Министерството на търговията на Съединените щати заяви, че планира да даде 50 млн. долара на HP в подкрепа на разширяването и модернизацията на съществуваш обект на компанията в Орегон, което да даде тласък на ключови технологии в сферата на полупроводниците, предава Ройтерс.

През август 2022 г. Конгресът одобри програма за субсидиране на стойност 39 млрд. долара за производство на полупроводници и свързани компоненти в САЩ, заедно с правителствено кредитиране за 75 млрд. долара и инвестиционни данъчни кредити на стойност около 24 млрд. долара.

Проектът се основава на експертния опит на HP в микрофлуидни и микроелектромеханични системи с финансиране, което да подкрепи производството на силициеви устройства, ключови за оборудването, използвано за откриване на нови лекарства, клетъчни изследвания и разработване на клетъчни линии.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че предложеното финансиране от 50 млн. долара за кампуса на HP в Корвалис, щата Орегон, „показва как инвестираме във всяка част от веригата за доставки на полупроводници и колко важна е полупроводниковата технология за иновациите в откриването на лекарства и критично оборудване в природните науки“.

Министерството твърди, че технологията ще даде тласък на партньорските институции, включително Harvard Medical School, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и Merck.

Главният изпълнителен директор на HP Енрике Лорес заяви, че финансирането „осигурява на HP възможност да модернизира и разшири своето съоръжение, така че да инвестира допълнително в своята микрофлуидна технология“.

Министерството заяви дългосрочен ангажимент към 17 компании, като ще даде 32 млрд. долара под формата на грантове и 29 млрд. долара в заеми.

Освен това даде средства и на други големи компании, включително 6,4 млрд. долара на южнокорейския гигант Samsung Electronics, който да разшири производството на чиповете си в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 27.08.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още