fallback

Къде е пресечната точка между сгъваемите и AI смартфоните?

Galaxy Z Fold6 съчетава тези две важни категории в едно

09:00 | 19.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Когато през 2019 г. Samsung представи първия си сгъваем смартфон, компанията отвори вратата към една нова категория телефони, която вече се превърна в неделима част от портфолиото ѝ. В началото на юли южнокорейският технологичен гигант не само представи новите си сгъваеми устройства от серията Galaxy, но разкри, че интегрира куп функции с изкуствен интелект (AI) в тях. Така новите Galaxy Z Fold6 и Galaxy Z Flip6 попаднаха и в категорията на AI смартфоните.

Тук ще обърнем специално внимание на по-големия модел – Galaxy Z Fold6, и какво го прави толкова специален.

Дизайнът

Първото, което прави впечатление при сгъваемите смартфони, е дизайнът. Както и предходните Galaxy Z Fold модели, и този модел се отваря като книга и разполага с два екрана. Вътрешният е 7,6-инчов Dynamic LTPO AMOLED 2X, с резолюция 1856 x 2160, 120 Hz честота на опресняване и пикова яркост от 2600 нита. Външният е същият, но с по-малък размер – 6,3 инча, и е покрит с Corning Gorilla Glass Victus 2. По-важното обаче е, че дизайнът е подобрен, така че устройството да е по-удобно за ежедневни задачи като писане. За целта Samsung е заложила на ново съотношение на предния дисплей. Трябва да признаем, че това е особено ключово, особено за дамите, на които със сигурност им е по-лесно да пишат на новия Fold.

Правите ръбове предлагат по-класически дизайн, който се завръща след години на заоблени смартфони, които владееха пазара.

Снимка: Samsung

Устойчивостта и издръжливостта

Макар че не съм от потребителите, които редовно повреждат телефоните си, държа на това да имам спокойствието, че при случайно изпускане няма да се наложи да се сбогувам с телефона си. С Galaxy Z Fold6 имам спокойствието, че това няма да се случи, защото рамката на смартфона е от Armor Aluminum, което, в комбинация с покритието на екрана, го прави особено издръжлив на удари и надрасквания.

По отношение на издръжливостта Samsung обещава, че двойната релсова панта и подсиленият сгъваем ръб предлагат по-голяма устойчивост на физически удари. Основният вътрешен екран има подобрени слоеве и новият подход на компанията определено прави впечатление. В разгънато състояние сгъвката на екрана вече не е толкова ясно видима, колкото беше при предходните модели.

За все повече хора устойчивостта се превръща в особено важна и влияе сериозно на решението за покупка. Затова е похвално, че Samsung използва все повече рециклирани материали в новите си модели. Конкретно в Galaxy Z Fold6 виждаме рециклирани пластмаси, кобалт, алуминий и стъкло. Не само това – опаковката е от 100% рециклирана хартия.

Продуктивността

Като човек, който редовно работи от смартфона си, за мен Galaxy Z Fold6 има редица предимства – като започнем от големия вътрешен екран, подходящ за писане на имейли и редакция на текстове, и завършим с продуктивността. Моделът ползва мобилната платформа Snapdragon 8 Gen 3, адаптирана специално за Galaxy. Тази персонализация на процесора определено се усеща при работа с устройството. На първо място, независимо колко товарите устройството, то се справя безпроблемно с множеството задачи. Мултитаскването не е никакво предизвикателство за него.

Освен това процесорът е оптимизиран за AI обработка и дава по-добра графика и по-приятно цялостно представяне. Всичките ми опасения, че телефонът може да прегрее лесно при по-активна работа, се разсеяха благодарение на по-голямата и усъвършенствана система за охлаждане. Тя е 1,6 пъти по-голяма от тази на предходния модел и се справя отлично дори при играенето на игри.

Изкуственият интелект

Истинската перла в короната на Galaxy Z Fold6 е изкуственият интелект Galaxy AI. Като човек, който постоянно води бележки от събития и срещи, функцията Note Assist към Samsung Notes е едно от нещата, които използвам редовно, защото помага едновременно за превод и обобщение на информация. Освен това може автоматично да форматира бележки по време на срещите. В Notes също така има опция за транскрибиране, обобщение и превод на гласови записи в Notes.

Писането на имейли също е по-лесно благодарение на функцията Composer от Samsung Keyboard. Достатъчно е само да задам няколко ключови думи и тя успява да предложи достатъчно добър текст, спестявайки ми време за писане.

Всъщност изкуственият интелект в Galaxy Z Fold6 е насочен особено към хората, които ползват телефона за работа. Добрата новина е, че компанията мисли как да разбие езиковите граници, независимо дали става дума за работа, или не. Чрез функцията Interpreter, например, двете страни, водещи разговор по телефона, могат да виждат превод в реално време. Този превод се вижда както на външния, така и на вътрешния екран. Преводът може и да е еднопосочен. Live Translate също предлага превод, но същественото при нея е, че работи с популярни приложения на други компании. Така можете да видите превод в реално време при разговор в Google Meet например, в Instagram или Line. В крайна сметка, ролята на изкуствения интелект е да прави живота на потребителите по-приятен и да му помага в ежедневните задачи. Тук Galaxy Z Fold6 и неговият Galaxy AI се справят особено добре.

Снимка: Samsung

Друга от ключовите функционалности, която влиза в употреба на ежедневна база, е Circle to Search with Google, която помага за търсене на обекти единствено чрез ограждането им на екрана. Тази функция познаваме от предходните модели на компанията, но макар да бях скептично настроена към нея, днес я ползвам активно, защото спестява изключително много време и усилия.

Това са само част от Galaxy AI функциите на смартфона. За онези, които са по-творчески настроени, също е помислено. Sketch to Image например позволява създаването на произведения на изкуството с опции за генериране на изображения, докато се рисува върху снимка от галерията или Note Screen.

Какво ни казва всичко това? Че надпреварата за иновации на пазара на смартфони се засилва все повече. Samsung обаче показва, че може да направи смели стъпки в хардуерен план, но не сваля очи от най-новите тенденции в сферата на AI. Преплитайки двете, тя предлага смартфон, подходящ за всяка ситуация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 15.08.24 г.
Още от Хардуер виж още