fallback

Intel се насочва към най-големия си борсов срив от 24 години

Новата прогноза на компанията помрачи настроението на инвеститорите

13:03 | 02.08.24 г. 2

Intel се насочва към най-големия спад на цената на акциите си от 24 години, след като даде мрачна прогноза и потвърди плановете си да съкрати 15 хил. работни места. Всичко това сигнализира, че производителят на чипове е слабо подготвен да се конкурира в ерата на изкуствения интелект, пише Bloomberg.

Компанията заяви, че приходите ѝ от продажби за настоящото тримесечие ще бъдат между 12,5 млрд. и 13,5 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бе за 14,38 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, Intel ще запише загуба от 3 цента на акция, спрямо очаквана печалба от 30 цента на акция.

Intel обяви също така, че планира да съкрати повече от 15% от работната си сила, включаваща около 110 хил. души. От четвъртото тримесечие компанията ще спре изплащането на дивиденти на акционерите и ще се върне към тях, чак когато „паричните потоци се подобрят до устойчиви по-високи нива“, гласи изявлението. Intel изплаща дивиденти от 1992 г.

„Нямам илюзии, че пътят пред нас ще е лесен“, коментира главният изпълнителен директор Пат Гелсингер в бележка до служителите. „Вие също не трябва да имате“. Той нарича ходовете „някои от най-значимите промени в историята на нашата компания“.

Въпреки огромния план за съкращаване на разходите и връщането на позициите на Intel в индустрията, Гелсингер среща трудности в подобряването на продуктите и технологията на компанията достатъчно бързо, за да задържи клиентите. Резултатите подчертават драматичното отстъпление на Intel, която доминираше в сектора на полупроводниците в продължение на десетилетия, а сега е принудена да изтъква, че е предприела мерки за намаляване на разходите, и да дава уверения, че може да финансира плановете си за растеж.

Цената на акциите на Intel се понижи с повече от 22% преди началото на борсовата търговия на Wall Street в петък, след като в четвъртък приключи сесията в Ню Йорк на ниво от 29,05 долара за брой. Ако спадът от днес се запази, компанията ще запише най-големия си дневен спад от септември 2000 г. Стойността на книжата на Intel се срина с над 42% от началото на годината до края на борсовия ден в четвъртък. Тя е втората по слабо представяне в секторния индекс Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index.

Движението на цената на акциите на Intel. Графика: Bloomberg

„Приходите не са на нивото, на което искаме да са“, коментира главният финансов директор Дейв Зинснър в интервю. „Финансите не са такива, каквито искаме“.

За второто тримесечие компанията записа печалба от 2 цента на акция, ако се изключат някои елементи, както и приходи от 12,8 млрд. долара, т.е. с 1% по-ниски от тези година по-рано. Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 10 цента на акция и 12,95 млрд. долара приходи. Wall Street очаква леко повишение на общите приходи от продажби тази година спрямо фискалната 2024 г., което все пак ще остави компанията с повече от 20 млрд. долара под пика от 2021 г.

Конкурентите, специализиращи в изкуствения интелект, успяват да привлекат някои от клиентите на Intel. Гелсингер остава уверен, че Intel е на прав път в дългосрочен план.

Брутният марж на Intel за последното тримесечие достигна 35,4%. Тази мярка ще остане непроменена през настоящото тримесечие. При пика си Intel редовно отчиташе брутен марж от доста над 60%.

Компанията намалява с повече от 20% разходите си за нови заводи и оборудване през 2024 г. и сега разполага с бюджет между 25 млрд. и 27 млрд. долара за целта. Следващата година разходите ще варират между 20 млрд. и 23 млрд. долара.

Повечето от съкращенията на работни места, необходими също за премахване на бюрокрацията и ускоряване на вземането на решения, ще бъдат завършени до края на годината, коментира Гелсингер пред служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още