fallback

Qualcomm даде по-висока прогноза за тримесечните приходи

Компанията залага на силното търсене на по-мощни чипове за смартфони

13:24 | 01.08.24 г.

Производителят на чипове Qualcomm прогнозира приходи за четвъртото тримесечие, които се оказаха над очакванията на Wall Street, като залага на силното търсене на устройства от висок клас с Android и необходимостта от повече чипове в смартфоните, които се сдобиват с все повече изкуствен интелект, предава Ройтерс.

Цената на акциите на базираната в Сан Диего, Калифорния, компания нарасна с над 5% по време на следборсовата търговия, но след това повишението отстъпи леко до 1,4%. Това се случи, след като Qualcomm предупреди, че приходите ѝ ще понесат удар от отнемането на един от лицензите за износ от САЩ към санкционираната китайска компания Huawei.

По-строгите органичения на износа върху споделянето на високотехнологични чипове с Китай и нарастващото търговско напрежение между Пекин и Вашингтон пречат на производителите на чипове да обслужват един от най-големите пазари на полупроводници.

„Тази промяна ще повлияе на нашите приходи както през текущото тримесечие, така и през първото тримесечие на фискалната 2025 г.“, заяви финансовият директ Акаш Палхивала, без да дава подробности за въздействието.

Qualcomm ще продължи да преговаря с Huawei, коментира Алекс Роджърс, президент на лицензионния сегмент на компанията.

По-рано през май гигантът каза, че не очаква никакви приходи от продажбата на чипове на Huawei отвъд 2024 г., но се насочва към лицензионни преговори с китайската фирма.

Предупреждението за ограничаване на търговията засенчи оптимистичната прогноза на Qualcomm. Добавянето на възможности за изкуствен интелект към смартфоните доведе до възобновяване на търсенето на пазара, повишавайки поръчките на Qualcomm, след като индустрията се срина до най-ниското си ниво от години.

Производителят на полупроводници може да спечели от по-високите продажби на iPhone в Китай например, където Apple намали цените на телефоните си, за да се конкурира срещу възраждащата се Huawei.

Анализаторите очакват Apple да се върне към ръст на приходите, когато производителят на iPhone отчете резултати за третото фискално тримесечие в четвъртък.

Qualcomm прогнозира приходи за четвъртото тримесечие в диапазон със средна стойност от 9,9 млрд. долара, в сравнение със средна прогноза на анализаторите за 9,71 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

Добавянето на AI функции накара повече производители на смартфони да използват повече чипове на Qualcomm в своите устройства, за да помогнат за поддържането на по-големите изисквания за изпълнение на процесите.

За основния си бизнес с продажба на чипове към клиенти компанията прогнозира приходи за четвъртото тримесечие, които са малко над очакванията на анализаторите за 8,33 млрд. долара, сочат данни на Visible Alpha.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още