fallback

Apple ползва чипове на Google за обучение на два AI модела

Технологичният гигант не е заложил на прочутите процесори на Nvidia

11:25 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Apple разчита на чипове, проектирани от Google, а не от лидера в индустрията Nvidia, за да изгради два ключови компонента от своята софтуерна инфраструктура за изкуствен интелект (AI) за нейния предстоящ пакет от инструменти и AI функции. Това показва изследователски текст на Apple, цитиран от Ройтерс.

Решението на Apple да разчита на облачната инфраструктура на Google е забележително, защото Nvidia произвежда най-търсените AI процесори.

Като се включат чиповете, произведени от Google, Amazon.com и други компании за облачни изчисления, Nvidia контролира приблизително 80% от пазара.

В изследването Apple не посочва изрично, че не използва чипове на Nvidia, но в описанието на хардуерната и софтуерната инфраструктура на нейните AI инструменти и функции хардуерът на Nvidia не се споменава.

Apple не е коментирала въпроса допълнително.

Производителят на iPhone каза, че за да обучи своите AI модели, той използва два варианта на тензорния процесор на Google (TPU), които са организирани в големи клъстери от чипове.

За да изгради AI модел, който да работи на iPhone и други устройства, Apple е използвала 2048 от TPUv5p чиповете. За своя сървърен AI модел пък е ползвала 8192 TPUv4 процесори.

Nvidia не проектира TPU, а вместо това съсредоточава усилията си в т.нар. графични процесори (GPU), които са широко използвани за AI.

За разлика от Nvidia, която продава своите чипове и системи като отделни продукти, Google продава достъп до TPU чрез своята платформа Google Cloud Platforms. Потребителите, които имат интерес да купят достъп, трябва да изградят софтуер през облачната платформа на Google, за да използват чиповете.

Тази седмица Apple пуска части от своя пакет Apple Intelligence за бета тестване.

Google не е отговорила на запитването за коментар, докато Nvidia е отказала да говори публично по темата.

В статията инженерите на Apple посочват, че ще бъде възможно да се направят дори по-големи, по-сложни модели с чиповете на Google, в сравнение с двата модела, които се обсъждат в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още