fallback

Huawei: Недостигът на модерни чипове няма да засегне AI амбициите на Китай

Справянето с проблема ще се случи чрез иновации, твърди директорът на Huawei Cloud

21:30 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Старши директор на китайския технологичен гигант Huawei отхвърли идеята, че недостигът на най-модерните чипове с изкуствен интелект ще попречи на целта страната да бъде лидер в изкуствения интелект, но заяви, че са необходими иновации за справяне с проблема, предава Ройтерс.

Коментарите на Джан Пин, главен изпълнителен директор на Huawei Cloud, бяха направени на фона на все по-строгите американски рестрикции върху доставките на усъвършенствани чипове с изкуствен интелект (AI) за Китай, включително забрана за продажби там от компании като американския гигант Nvidia.

„Никой няма да отрече, че сме изправени пред ограничена изчислителна мощност в Китай... Но не можем да разчитаме единствено на наличието на AI чипове с усъвършенствани елементи на производствения процес като основа за AI инфраструктурата“, коментира Джан на форум на Световната AI конференция в Шанхай, тридневно събитие, което започна в четвъртък.

„Ако вярваме, че липсата на най-модерните AI полупроводници означава, че няма да сме в състояние да водим в изкуствения интелект, тогава трябва да се откажем от тази гледна точка“, коментира той.

Huawei, която беше поставена в черния търговски списък на САЩ, който ѝ забранява да купува модерни чипове от американски компании, разработи свой собствен AI чип, наречен Ascend, който сега се използва от много компании в Китай за обучение на модели с изкуствен интелект.

Въпреки това чипът Ascend AI, както и много други от китайски компании, се считат за значително по-слаби по отношение на изчислителната мощност в сравнение с предложенията на Nvidia.

Джан призова за новаторски подходи, които поставят повече фокус върху облака, което според него може да помогне да се компенсира липсата на усъвършенствани AI чипове чрез иновации в изчислителната архитектура.

Той също така коментира, че е необходим обединен подход за комбиниране на облака, периферия и мрежите по начини, които могат да се използват за намаляване на потреблението на енергия и подобряване на общата ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още