fallback

AI еуфорията вероятно е донесла 13-кратно увеличение на печалбата на Samsung

Търсенето на технологии с изкуствен интелект помага за възстановяване на цените на чиповете

14:51 | 04.07.24 г.

Очаква се Samsung Electronics да отчете 13-кратно увеличение на печалбата за второто тримесечие спрямо година по-рано, тъй като търсенето на технологии за изкуствен интелект (AI) подхранва възстановяването на цените на чиповете с памет, предава Ройтерс.

Оперативната печалба за най-големия производител на чипове с памет, смартфони и телевизори в света вероятно е нараснала до 8,8 трлн. вона (6,34 млрд. долара) през тримесечието, приключило на 30 юни, сочи средната прогноза на LSEG SmartEstimate от 27 анализатори, претеглена към тези, които по-често са давали точни прогнози.

Това би била най-високата печалба на Samsung от третото тримесечие на 2022 г. Тя се сравнява с оперативна печалба от 670 млрд. вона за второто тримесечие на миналата година.

Представянето на ключовото подразделение за чипове на технологичния гигант вероятно е продължило да тласка нагоре печалбата за второ поредно тримесечие, докато цените на чиповете с памет не спират да растат.

Бумът на търсенето на висок клас DRAM чипове като широколентовите HBM чипове, използвани в AI чипсети, както и чипове, ползвани в сървъри за центрове за данни и устройства, които поддържат услуги с изкуствен интелект, подчертават по-широкото възстановяване на индустрията за полупроводници, твърдят анализатори.

През второто тримесечие цените на чиповете с памет се увеличиха с 13 до 18 на сто спрямо предходното тримесечие, що се касае до DRAM чиповете, използвани в технологични устройства, и с 15-20% за NAND Flash чиповете, ползвани за съхранение на данни, посочват от TrendForce.

Прогнозираната оперативна печалба на подразделението за полупроводници на Samsung за второто тримесечие е 4,6 трлн. вона. За сравнение, година по-рано беше отчетена загуба от 4,36 трлн. вона.

Оперативната печалба на мобилния бизнес вероятно се е свила спрямо същото тримесечие на миналата година, въпреки че компанията е продала сходен брой смартфони, казват анализатори. По думите им това се дължи на по-големите разходи за компоненти и по-високите разходи за маркетинг и разработка на услуги с изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още