fallback

Huawei се доближава до 1 млрд. активни потребителски устройства по света

Компанията набира сили в битката си с Apple на китайския пазар

16:59 | 21.06.24 г.

Huawei Technologies се приближава към 1 млрд. активни потребителски устройства, което подчертава как санкционираната от САЩ компания води битка с Apple на ключовия китайски пазар, пише Bloomberg.

Вече има около 900 млн. устройства на Huawei, работещи с нейната операционна система HarmonyOS, което представлява значително увеличение спрямо преди няколко месеца, коментира председателят на бизнеса с потребителски устройства на Huawei Ричард Ю. Продажбите на висок клас смартфони на Huawei са се увеличили със 72% през първите пет месеца на 2024 г., разкри той пред присъстващите на годишен форум за разработчици, провел се днес.

Тези данни показват феноменалния ръст, на който смартфоните на Huawei се радват, откакто компанията представи модела Mate 60 Pro, съдържаш 7-нанометров процесор, какъвто властите във Вашингтон смятаха, че китайските фирми не могат да разработят. Оттогава бизнес процъфтява, помагайки на Huawei да увеличи повече от пет пъти печалбата си през тримесечието до края на март и да отнеме пазарен дял от Apple и от китайските си конкуренти.

„Никой не може да угаси светлината на звездите в небето. Днес бъдещето на HarmonyOS е определено“, посочи Ю пред публиката. „Нека се насладим на тази брилянтна галактика, която ни принадлежи“.

Huawei възнамерява да пусне наследник на своя смартфон Mate 70 в края на годината, обяви Ю. Той вероятно ще работи с HarmonyOS Next, което ще прекъсне останалите връзки с Android на Google. Huawei планира да пусне бета версия за потребителите около август, коментира още Ю.

През последните години Huawei изведе HarmonyOS отвъд смартфоните и я ползва в различни продукти – от часовници до телевизори. Китайската компания продаде около 11 млн. носими устройства през първото тримесечие, изпреварвайки Samsung Electronics, сочат данни на IDC. Това помогна на HarmonyOS да изпревари iOS на Apple по дял на китайския пазар през периода от януари до март, показват данни на Counterpoint Research. Основният двигател на това обаче остава нарастващата популярност на телефоните на Huawei, допълва Counterpoint.

Huawei става все по-агресивна в опитите си да печели от Harmony OS, докато потребителската ѝ база се увеличава. Компанията обмисля да взима дял от покупките в приложения, което подчертава нарастващата увереност в конкуренцията с iPhone, въпреки че вероятно ще има поне едно голямо изключение – WeChat на Tencent Holdings.

Същевременно компанията постига напредък в сферата на изкуствения интелект с Ascend GPU, част от разрастващото се портфолио от чипове, което накара главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг да нарече Huawei страхотен конкурент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още