fallback

Oppo влиза в битката на AI смартфоните

Компанията представи новата си серия Reno12

13:27 | 19.06.24 г.

Китайският технологичен бранд Oppo, който през април обяви, че навлиза на българския пазар, представи новата си серия смартфони Reno12, с която се впуска в битката на AI телефоните (смартфоните с изкуствен интелект) в момент, в който тази технология набира все повече популярност.

След като в рамките на пет години Oppo продаде 100 млн. смартфона Reno по света, сега към портфолиото ѝ се присъединяват още два модела – Reno12 и Reno12 Pro, като само Pro версията ще се предлага на българския пазар. 

Samsung започна тазгодишните премиери със заявка, че се задава бъдеще, белязано от изкуствения интелект, а по-късно и други брандове показаха, че AI ще бъде важна част от пазара на смартфони. Сега Oppo само потвърждава тази тенденция. За да предложи новите AI функции, компанията е работила с Google, Microsoft и MediaTek.

Reno12 и Reno12 Pro включват множество функции с генеративен изкуствен интелект, целящи да покрият основни ежедневни задачи.

Сред по-интересните инструменти с изкуствен интелект в телефоните попада AI Eraser. Както подсказва името ѝ, тя позволява на потребителя да редактира снимки, премахвайки обекти от тях. По този начин могат да бъдат отстранени табели, случайни минувачи, коли или други елементи, които пречат на цялостната композиция. Тук ролята на изкуствения интелект е съществена – да запълни достатъчно добре пространството, след като избраният обект бъде премахнат.

И двата телефона имат AI функции, които подобряват груповите снимки. AI Clear Face например подобрява контура на лицето, косата и веждите, така че всички на груповия кадър да се виждат достатъчно ясно, независимо колко далече са от камерата. Същевременно функцията AI Best Face автоматично идентифицира хората на снимките и може да разбере дали някой е със затворени очи, така че да подбере момент, в който всички гледат в камерата.

Reno 12. Снимка: Oppo

Говорейки за камерите, Reno12 Pro включва 50-мегапикселова основна камера с OIS. Тя е допълнена от 8 MP ултраширокоъгълна камера и 50 MP сензор с 2x телефото обектив. Предната камера е 50-мегапикселова и има автофокус.  

От своя страна, Reno12 ползва 32 MP селфи камера. Основната камера също е 50 MP с OIS и 8 MP ултраширокоъгълна. Към тях е добавен и 2 MP сензор за макрокадри.

AI Studio пък дава възможност за създаване на дигитални аватари или артистични портрети, само чрез добавянето на една снимка, като за целта се използва генеративен изкуствен интелект.

Този тип функции не се изчерпват единствено до снимките и визуалното съдържание. Reno12 и Reno12 Pro ползват AI и за по-голяма ефективнос. AI Toolbox е базирана на големия езиков модел на Google Gemini и включва умно меню с функции като AI Write, AI Speak и AI Summary за писане, обобщаване на информация и други.

В хардуерен план Reno12 и 12 Pro работят с чипсет MediaTek Dimensity 7300-Energy. И двата нови модела разполагат с технологията Splash Touch на Oppo, която позволява нормална работа с екрана, дори и телефонът е мокър или пръстите на потребителя са мокри.

Дисплеите и на двата модела са 6,7-инчови AMOLED с 1200 нита пикова яркост и показване на до 1,07 млрд. цвята. Честотата на опресняване пък е до 120 Hz. Компанията е включила защита срещу синята светлина. Екранът на Reno12 е защитен с Corning Gorilla Glass 7i, докато при Reno 12 Pro е Gorning Gorilla Glass Victus 2, с идеята да се даде максимално добра защита срещу надраскване и изпускане.

Що се касае до батерията, тя е с капацитет от 5000 mAh. В случая Oppo е заложила на бързо зареждане с мощност до 80W. Компанията обещава зареждане от 1% до 49% само за 18 минути, а постигането на пълен заряд отнема 46 минути.

За ситуации като летене, возене в метрото или разходки в планината, където мобилното покритие не е добро, Reno12 и Ren 12 Pro ползва технологията BeacokLink. Тя ползва Bluetooth, за да позволи комуникация на до 200 метра без мобилна свързаност.

Продажбите на Reno12 Pro започват в "Технополис" тази седмица на цена от 1199 лева, а до края на месеца или в началото на юли ще се появят и в мрежите на мобилните оператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 19.06.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още