fallback

Сплитът на акциите на Nvidia предизвика спекулации дали компанията няма да влезе в Dow

Компанията извърши сплит в съотношение 10 към 1

22:52 | 10.06.24 г.

Сплитът на акции на Nvidia в съотношение 10 към 1, насочен към привличането на инвеститори на дребно, влезе в сила, предизвиквайки спекулации относно шансовете на компанията, лидер в областта на изкуствения интелект, да бъде включена в индекса на сините чипове в САЩ, предава Ройтерс.

Сплитът, който цели намаляване на стойността на акцията, за да стане по-достъпна за служителите и инвеститорите, увеличава книжата в обращение на компанията, без да променя пазарната ѝ оценка.

„Страничен ефект от сплита на акциите на Nvidia ще бъде включването ѝ в надпреварата, така че да последва Amazon и Apple в Dow, като потенциално изтласка назад конкурента си на пазара на чипове Intel, който в момента е с най-ниска тежест“, казва Бел Лайдлър, стратег „Глобални пазари“ в eToro.

Цената на акциите на Nvidia се понижи с 0,2% в понеделник, след като скочи с близо 27 на сто, откакто компанията обяви сплита и силната си прогноза миналия месец. Доминиращият производител на AI полупроводници също така достигна 3 трлн. долара пазарна капитализация миналата седмица, изпреварвайки Apple, като така стана втората по оценка фирма в света след Microsoft.

„Исторически погледнато, когато има такива действия като сплит, често има ефект на махмурлук след това и бих очаквал известно изтощение у купувачите тази седмица“, посочва Денис Дик, анализатор пазарна структура в Triple D Trading, във връзка с книжата на Nvidia.

Пазарни анализатори твърдят, че сплитовете на акции обикновено привличат индивидуални инвеститори, които търгуват с по-малко книжа и имат по-малко капитал в сравнение с институционалните инвеститори.

Въпреки това в бележка стратези на Goldman Sachs, водени от Дейвид Костин, казват, че последните сплитове на акции не са генерирали значителен скок в активноста на инвеститорите на дребно, но има някои забележителни изключения като сплита на Amazon през 2022 г. и този на Nvidia през 2021 г.

Нещо повече, „инвеститорите обикновено определят по-високи оценки на ликвидните акции поради техните ниски разходи за търговия и гъвкавостта в различни пазарни среди“, допълват стратегизите.

Акциите на Nvidia се търгуваха за 120 долара за брой след сплита, спрямо 1200 долара в петък, което прави акцията потенциален претендент за ценово претегления индекс Dow, който включва 30 компонента.

Говорител на S&P Dow Jones Indices в края на май каза, че не коментира или спекулира с това коя компания може да бъде добавена или премахната от индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 10.06.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още