fallback

AMD се изправя срещу Nvidia на пазара на AI чипове

Компанията представи най-новите си процесори с изкуствен интелект в Тайпе

10:10 | 03.06.24 г.

Advanced Micro Devices (AMD) представи най-новите си процесори с изкуствен интелект (AI) и подробно описа плана си за разработване на AI чипове в следващите две години в опит да предизвика лидера в индустрията Nvidia, предава Ройтерс.

На технологичното изложение Computex в Тайпе главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су представи процесора MI325X, който трябва да бъде наличен през четвъртото тримесечие на 2024 г.

Надпреварата за разработване на програми с генеративен изкуствен интелект доведе до нарастващо търсене на модерни чипове, използвани в центровете за данни, които могат да поддържат тези сложни приложения.

Базираната в Калифорния AMD изостава от Nvidia, която в момента доминира на пазара на AI чипове и контролира около 80% от него.

От миналата година Nvidia даде на инвеститорите ясно да разберат, че планира да съкрати своя цикъл на пускане на нови компоненти до годишни премиери, а сега AMD следва същите стъпки.

„АI очевидно е нашият приоритет номер едно като компания и ние наистина сме впрегнали всички възможности за развитие в рамките на компанията, за да направим това“, коментира Су пред репортери.

„Този годишен темп се дължи на факта, че пазарът изисква по-нови продукти и по-нови възможности... Всяка година имаме следващото голямо нещо, така че искаме винаги да имаме най-конкурентното портфолио“.

AMD също така представи предстоящата серия от чипове, носеща името MI350, която се очаква да бъде налична през 2025 г. и ще е базирана на нова архитектура за полупроводници.

В сравнение с наличната в момента серия MI300, AMD твърди, че очаква MI350 да се представя 35 пъти по-добре в изчисленията, водещи до отговорите на генеративния изкуствен интелект.

Освен това AMD представи серията MI400, която ще стане налична през 2026 г. и ще бъде базирана на архитектура, наречена "Next".

Цената на акциите на AMD е повишила стойността си повече от два пъти от началото на 2023 г. Този ръст все пак бледнее в сравнение с над седемкратния ръст на стойността на книжата на Nvidia през същия период.

AMD се стреми към продуктов цикъл на AI чип от една година. По подобен начин Nvidia заяви, че планира да пуска нова серия AI полупроводници всяка година.

През април Су от AMD заяви, че компанията очаква продажбите ѝ на чипове с изкуствен интелект да достигнат близо 4 млрд. долара през 2024 г. – увеличение с 500 млн. долара спрямо по-ранната прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 03.06.24 г.
fallback
Още от Хардуер виж още