fallback

Huawei Pura 70 Ultra – красив флагман с лесен достъп до всички приложения

Новият ключов модел на Huawei разчита на още по-добри камери и премиум дизайн

11:20 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

През последните шест месеца Huawei дава силна заявка, че се завръща все по-смело на пазара на смартфони и има амбицията да си възвърне някогашната ключова позиция на него. Поредното доказателство за това са новите смартфони от серията Huawei Pura 70, която е наследник на някогашната P серия, позната с изключителните си фотографски възможности. Сега Huawei прави нова стъпка напред, като отново залага на фотографски подобрения и стилен дизайн.

Тук обаче ще обърнем специално внимание на най-интересния модел от серията - Huawei Pura 70 Ultra.

Дизайн и дисплей

Един поглед е достатъчен, за да разберете, че това е висок клас телефон. Гърбът, покрит със светлозелена изкуствен кожа, има красив десен с ромбовидна шарка, който не дразни окото, а е по-скоро приятен детайл към цялостния дизайн. Алуминиевата рамка е златиста и елегантно извита в ъглите. По-интересното обаче е полето за камерите на гърба. Този път Huawei е заложила на триъгълна форма на този сегмент. Ако има нещо в дизайна, което евентуално може да не ви хареса, то е колко издадени са камерите. При поставяне на кейса, който идва в опаковката, обаче тази разлика се компенсира до известна степен и не прави толкова голямо впечатление.

Цветовете, в които се предлага Pura 70 Ultra на българския пазар, са вече споменатото зелено и класическо черно. Ако харесвате по-смели и по-светли цветове, зелената опция ще ви допадне. Смартфонът тежи 226 грама и се усеща солидно. В началото дори може да ви се стори по-тежък заради камерите, но с това се свиква бързо.

Дисплеят е предпазен от Crystal Armor Kunlun Glass – стъкло, което компанията определя като 300% по-устойчиво на надрасквания спрямо това на втория модел в серията – Pura 70 Pro. 6,8-инчовият X-True LTPO OLED дисплей се вижда добре и на места с по-висока осветеност, включително на силно слънце. Той е с резолюция 2844 x 1260  пиксела и е с адаптивно опресняване от 1 до 120 Hz. Освен това може да показва 1,07 млрд. цвята, като има пикова яркост от 2500 нита и поддържа HDR10.

Huawei Pura 70 Ultra. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Процесор и батерия

В сърцето на Huawei Pura 70 Ultra стои осемядреният процесор Kirin 9010, разработен в Китай от местния гигант SMIC. С него Huawei дава допълнителна заявка, че може да продължи напред въпреки суровите американски санкции и ограничаване на достъпа ѝ до чипове и технологии за тях. Въпреки този напредък, Pura 70 Ultra няма 5G свързаност, което може да не е от ключово значение за потребителите, тъй като и с 4G спокойно получават достатъчно добра и стабилна връзка. Другото, което отсъства и може да бъде по-ключово за купувачите, е липсата на опция за добавяне на eSIM.

Производителността на телефона категорично не е проблем. Технологията Ark Memory Engine компенсира факта, че чипсетът не е толкова производителен, колкото тези на конкурентните флагмани. И все пак Huawei е намерила начин системата динамично да разпределя и контролира ресурсите си, така че потребителят да не усеща забавяне при бърза смяна на приложенията и при по-голяма натовареност.

Huawei предлага включено в кутията зарядно и голяма батерия в телефона – такава с капацитет 5200 mAh. Тя поддържа бързо зареждане с кабел при 100W, докато безжичното е при 80W. Батерията издържа един ден, но зареждането се случва за по-малко от 50 минути, така че бързо може да се набави достатъчно заряд при по-спешни ситуации.

Huawei Pura 70 Ultra. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Софтуер и достъп до услугите на Google

Когато Съединените щати решиха да нанесат удар на Huawei, за начало избраха да спрат достъпа ѝ до мобилните услуги на Google, които голяма част от потребителите използват. Сега операционната система в Huawei Pura 70 Ultra е EMUI 14.2 и е базирана на Android 12, но по-интересното е, че вече се предлага изключително лесен достъп до решенията на Google. Ако потребител иска да изтегли някоя услуга на Google, например Gmail, достатъчно е да я потърси в магазина за приложения AppGallery. Когато я избере, с един клик трябва да инсталира услугата microG, благодарение на която се случва цялата магия. Тази инсталация е еднократна, а след това е нужно да се дадат разрешения на microG Services от настройките. Втората и последна стъпка е инсталацията на GBox, също през AppGallery. Оттук насетне има достъп до добре познатия Play Store на Google, а съответно и до приложенията в него. Добрата новина е, че както GBox, така и microG, се инсталират само веднъж и то за секунди. След това свалянето на услугите на Google и други недостъпни досега решения се случва по добре познатия начин, а иконките им излизат на екрана на телефона, както на всяко друго устройство.

Отвъд това потребителите имат възможност да уголемяват папките върху основния екран – добра опция за допълнителна персонализация на устройството. Huawei също така е предвидила специален Privacy център, чиято роля е да показва какви системи функции са използвали приложенията. По този начин може да се провери дали някое приложение следи местоположението, ползва камерата, микрофона или има достъп до контактите например. В секцията за сигурност също така има съвети за запазване на личните данни и може да се провери дали има някакви проблеми с телефона.

Камери

След като Pura 70 Ultra е наследник на P серията, логично е устройството да разполага със страхотен набор от камери. Тук Huawei не изневерява на себе си. Основната камера включва 1‘‘ 50MP сензор с регулируема бленда f/1.6 – f/4.0 с изместване на фокуса и оптична стабилизация.

За потребителите, които търсят по-голямо разнообразие в основните функции, на помощ идва технологията XMAGE на Huawei, която предлага четири основни режима за снимки, наречени Original, Bright, Mono и Vivid.

По-важното обаче е, че основната камера улавя повече светлина и прави невероятни кадри с изключително качество, ясни детайли и красиви цветове. Сред акцентите във възможностите на камерите е опцията за заснемане на обекти, които се движат с до 300 км/ч. В този ред на мисли движещите се обекти вече не са проблем и шансовете за заснемане на размазан кадър са ограничени.

Всъщност Ultra Speed Snapshot технологията обединява хардуерните възможности на камерата със собствени софтуерни алгоритми с изкуствен интелект. Това, което прави телефонът, е да заснема и комбинира кадри на едно и също изображение, но направени при къса и дълга експозиция на сензора на камерата. Оттук насетне работата се поема от Huawei XD Motion Engine, който прави образа по-ясен, така че да предложи максимално качество.

Снимките при ниска осветеност отдавна не са проблем за P серията, а с Pura 70 Ultra се правят още по-ясни и детайлни нощни кадри. Ключова тук е добрата стабилизация и възможността за възпроизвеждане на повече детайли с по-малко шум и по-ярки цветове.

Основният сензор е допълнен от друг с 50-мегапикселов сензор, който има телефото макро обектив и предлага 3,5-кратно приближение. И тук Huawei е предложила оптична стабилизация, както и опция за до 100-кратен дигитален зуум. Супермакро режимът отваря вратата към изключителния свят на детайлите и предлага забележително качество на кадрите.

Не на последно място има 40-мегапикселова широкоъгълна камера, подходяща за моментите, в които потребителят иска да заснеме по-голямата картинка.

Селфи камерата е 13-мегапикселова и е подходяща за групови селфита, тъй като има ултраширокоъгълен сензор. Що се касае до видеото – Huawei Pura 70 Ultra може да снима в 4K и има добра стабилизация.

В заключение

С цена от 2999 лева и флагмански възможности Huawei Pura 70 Ultra категорично не е телефон за всеки, но е логична и смела стъпка напред в иновациите и възможностите на Huawei. Устройството беше обявено за смартфонa с най-добра камера на пазара според DxOMark, записвайки се в историята с най-високия досега резултат от цели 163 точки. Това само по себе си говори достатъчно за нещата, които можем да очакваме от Pura 70 Ultra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 28.05.24 г.
Още от Хардуер виж още