fallback

MacBook Pro за фотографи – как да изберете

Ако имате нужда от преносим компютър, на който да редактирате снимките си, Apple определено има какво да ви предложи

09:00 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Ако имате нужда от преносим компютър, на който да редактирате снимките си, Apple определено има какво да ви предложи. Чиповете M2 на Apple предлагат рекордна производителност, което прави линията MacBook перфектен избор за преносима работна станция за обработка на фотоси. Ето как да изберете най-доброто за вас.

Процесорът

Последните модели MacBook Pro се предлагат с процесор М2, но в по-старите може да откриете и М1. Разликата между двата чипа е в малко по-добрата производителност на М2, а при някои модели с този процесор може да получите и по-голяма издръжливост на батерията. Например на 14″ и 16″ MacBook Pro с M2 ще можете да работите около час повече, отколкото на MacBook Pro 2021 с чипове M1.

Що се отнася до скоростта, подобренията на М2 засягат предимно гледането на видео. По отношение на редактирането на снимките няма да усетите голяма разлика между него и М1, освен в скоростта на визуализация на изображението. Причината е проста – въпреки че М2 разполага с повече ядра, софтуерите за снимки не могат да ги използват пълноценно.

И все пак е добре да знаете, че при тежки GPU задачи М2 ще е по-добрият избор за вас благодарение на своята подобрена производителност. Към момента това е валидно и за редактиране с изкуствен интелект, който натоварва GPU.

Моделът 13 инча

Размерът на новия ви лаптоп може също да има значение при обработката на снимки. 13-инчовият модел получи процесор М2, но все пак в повечето случаи ще ви осигури по-малко предимства от по-евтиния MacBook Air. Това не означава, че компютърът не си заслужава, напротив. Но ако държите на по-голям SSD, може би ще бъде по-изгодно да си вземете Air.

14 и 16 инча

Моделите 14 и 16 инча предлагат сходни предимства, побрани в различни по размери корпуси и екрани. По отношение не само на фотографската работа, те могат да предложат страхотна производителност, изключително добър дисплей, прецизна работа с тракпада и клавиатурата. И не на последно място, много добри високоговорители за настроение по време на работа. При тях можете да избирате чипове М2 от 2023 година и М1 преди това. Ако за вас е важно да намалите бюджета, М1 ще ви предложи не по-лоши характеристики за работа с професионални програми. Но видеооператорите ще открият разликата, така че ако работите и с видео, изберете М2. Същото важи и за фотографите, които до голяма степен разчитат на изкуствен интелект при обработката.

Тези лаптопи ви дават цели 3 Thunderbolt порта. Освен това, на Pro можете да работите с 2 външни дисплея (ако ви трябват повече, вземете си Max, който може да работи с 4). Всеки от двата лаптопа се предлага с HDMI порт, SDXC четец, MagSafe 3 порт за зареждане и жак за слушалки.

Базовият модел Pro предлага съвсем прилични за фотографите 16 GB RAM и 512 GB памет, което означава, че ще получите добре оборудвана машина на базово ниво. Опциите за надграждане на процесора биха подобрили преди всичко производителността при редактиране на видео (с по-висок брой GPU, по-добра поддръжка за декодиране и кодиране на медии и до 64 GB RAM). Ако пък работите с големи 6K или 8K видео графики, помислете за надграждане до чипа M2 Max.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 03.10.23 г.
Още от Хардуер виж още