fallback

Huawei nova 11 Pro – свеж като пролетта

С новия си модел технологичният гигант предефинира селфи снимките  

15:45 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Когато на 17 април технологичният гигант Huawei Technologies представи серията си телефони nova11, редица специализирани издания го обявиха за „убиеца на iPhone 14”. И тъй като досега през няколко месеца се появява поне по един претендент, който иска „да убие“ iPhone, не му обърнахме особено много внимание. До момента, в който nova 11 Pro не попадна в редакцията ни за ревю. Зелен и свеж като пролетта. 

И така, по-рано през пролетта Huawei представи серията nova 11 първо на местната публика в Китай, като за първи път тя включва три телефона - nova 11, nova 11 Pro и nova 11 Ultra - всички те с характерен зелен гръб. Триото има общ чипсет Snapdragon 778G на Qualcomm, но ограничен до LTE клетъчна свързаност. В момента Huawei може да използва най-новите чипсети Snapdragon, но само след като те бъдат коригирани, за да не поддържат 5G.  

Единствените разлики между Pro и Ultra са, че последният поддържа двупосочни сателитни съобщения чрез спътниковата система Beidou, но така или иначе Ultra не се предлага в България.  

Двете устройства са със 6,78-инчов 10-битов AMOLED дисплей със 120Hz честота на опресняване и 300Hz честота на дискретизация при докосване. Разделителната способност е 2652 x 1200 пиксела, като и Huawei nova 11 разполага със защитата Kunlun Glass с леко извити ръбове. В горния ляв ъгъл има отвор за двойните селфи камери. Разработено от Huawei в продължение на четири години, „нечупливото" стъкло Kunlun е създадено с помощта на специален процес, който включва 108 различни процедури, включително 24-часов растеж на кристалите и процес на топене, който се извършва при изпепеляваща температура от 1600 градуса. След такъв един процес едно парче стъкло за панел на мобилен телефон съдържа стотици милиарди нанокристали с висока якост, които са устойчиви на удар. Същото стъкло е вложено и в Huawei Mate 50 Pro с кожения гръб, и както и във всички варианти на Huawei P60. Според производителя устойчивостта на падане на телефона е увеличена до 10 пъти, макар че ние не се осмелихме да пробваме това умишлено с тест за изпускане. Едно е сигурно обаче – при случайно падане джаджата е много по-устойчива. 

Наименованието „nova", както можете да се досетите, произтича от латинската "novus", която означава "нов", и според Huawei презентира желанието на младите хора да осъществят своите мечти. Цялата серия обещава да бъде всемогъщият смартфон за селфита. Но това, което прави впечатление още от първия поглед, е завладяващият дизайн.  

И, по дяволите, той е лек, много лек (188 грама!). Особено за мен – като човек, който от години ползва iPhone 12 Pro Max. 

Huawei nova 11 Pro. Снимка: Бойчо Попов/Investor Media Group

Дизайнът винаги е играел голяма роля за Huawei и nova 11 Pro, с който разполагахме за няколко дни, едва ли ще разочарова някого в това отношение. Лично аз харесвам дизайнерския подход на компанията и тук имаме наистина смартфон с атрактивен дизайн, който се предлага в цветовете зелено и черно. Телефонът също така прави крачка напред със своя nova Monogram Vegan Leather. Гърбът от веган кожа не само придава елегантна текстура на устройството, но и го прави устойчив на пръстови отпечатъци, като гарантира, че ще запази „девствения си вид“ през целия ден. Моделът със зърна от плода личи, популярен сред младите хора, осигурява успокояващ кожата допир и усещане, както и, разбира се, предоставя устойчивост на падане и износване. Матовият гръб е нечувствителен към пръстови отпечатъци и изглежда елегантно, а и се усеща също толкова стойностно - изработката е наистина добра.

Но и красивият монограм просто може да те оставят без дъх… А изцяло новият дизайн, наречен Super Star Orbit Ring, е друга иновативна характеристика на дизайна. В него е използвана технология за прецизна обработка на метала, за да се получи уникален отблясък.  

Размерите от 164,2 x 74,3 x 7,88 милиметра са изненадващо малки за 6,8-инчов дисплей.  

И така – HUAWEI nova 11 Pro идва със зашеметяващия 6,78-инчов OLED заоблен дисплей със свръхвисока разделителна способност от 2652 x 1200 и 120Hz честота на опресняване. Цветовете са живи, а дори при пряка светлина видимостта е прекрасна. 

Но нека не забравяме най-важното за модела - смартфоните в тази серия се характеризират освен със своя тънък и лек корпус, и с акцента си върху селфи камерите. Ако разгледаме по-отблизо HUAWEI nova 11 Pro, една от отличителните характеристики, която прави впечатление веднага, е двойната камера с 60 MP Ultra Portrait. Тя използва технологията XD Portrait за заснемане на висококачествени портретни снимки със зашеметяваща яснота и детайлност. С технологията за подобряване на портретите при слаба осветеност тя улавя и показва по-богати детайли и по-автентични цветове дори в слабо осветена среда, като внимателно запазва естествената текстура и тон на кожата. Предната 8 MP портретна камера за близък план поддържа 2х оптичен зум и до 5х дигитален, включително 0,7х за групови снимки, 1х за HD селфита, 2х за портрети с текстура и 5х за близък план.

В областта на камерите и софтуера Huawei има богат опит и ноу-хау – да не забравяме какви камери представя легендарната серия P. Моделът nova 11 Pro е снабден с технологията HUAWEI Multi-Vision Photography и идва с 60 MP Ultra Portrait Dual Camera, 100-градусов ултраширок ъгъл на заснемане, 1/2.61-инчов фон, 4K качество на изображението , отлична резолюция и светлочувствителност. Освен това имаме и 8-мегапикселовата Close-up Portrait Front Camera, която поддържа 2x оптично и до 5x цифрово приближение, включително 0.7x за групово селфи, 1x HD селфи, 2x текстуриран портрет и 5x близък план на грима.  

Портретен кадър, направен с новия Huawei nova 11 Pro. Снимка: Бойчо Попов/Investor Media Group

Така предната камера с 60 MP и двоен автофокус и диапазон на зума, както казахме, от 0,7x до 5x заснема завладяващи групови селфита и селфита в близки планове, които подчертават характеристиката на всеки обект. Сериозна роля играе, разбира се, и софтуерът. Благодарение на алгоритъма XD Portrait задният фон почти винаги е естествено замъглен, което прави портретните снимки още по-зашеметяващи, а сниманият обект е на по-остър фокус. И с груповите селфита не би следвало да имате проблем със 100-градусовия ултраширокоъгълен обектив, който гарантира, че всяко едно лице ще бъде уловено в кадъра. Серията използва и усъвършенствана технология за подобряване на портретните селфи фотографии при по-ниска осветеност, като предоставя по-богати детайли на изображението и по-точно възпроизвеждане на цветовете. В резултат селфитата изглеждат по-естествени и автентични. 

Както при всички телефони на Huawei до момента, nova 11 Pro също трябва да се справя без Google Mobile Services. За сметка на това обаче производителят продължава да разраства своята собствена AppGallery, при това бързо. 

По-рано тази година AppGallery спечели наградата "Най-добър алтернативен магазин за приложения на годината" на Mobile Games Awards 2023. През годините тя се превърна не само в магазин за приложения и игри, но и интелигентна екосистема, в която разработчиците могат да създават иновативни приложения. От стартирането си през 2018 г. AppGallery отбелязва непрекъснат растеж и се утвърди като един от трите най-големи пазара за приложения в света. С над 580 милиона активни потребители месечно тя продължава да предлага широка гама от популярни световни игри и местни приложения. А на разработчиците предоставя широк набор от инструменти, функции и други ресурси, които позволяват на повече от 6 милиона регистрирани в Huawei разработчици да развиват бизнеса си по нови и безпрецедентни начини.  

Днес това е третият по големина магазин за приложения в света, приютил апликациите в 18 категории, покриващи глобални и локални приложения за навигация и транспорт, новини, социални мрежи, финанси, развлечение и други. 

А в новия HUAWEI nova 11 Pro достъпът до приложения и състоянието на сигурността са по-прозрачни и контролируеми, отколкото когато и да е било при телефони на марката. Т. нар. PrivacyCentre е табло, което дава поглед върху поведението на приложенията, като събира и записва цялата чувствителна информация, до която приложенията имат достъп в реално време. Освен това има и център за сигурност – той също в реално време може да ни дава представа за това доколко добре се справя телефонът със сигурността, сканира и премахва вируси, блокира притеснителни поведения и защитава плащанията, като същевременно активно идентифицира рискове и предлага полезни съвети, свързани със сигурността.

Да поговорим за двигателя, който поддържа работата на HUAWEI nova 11 Pro - неговата батерия. С 4500 mAh този телефон не идва с възможно най-голямата батерия – виждали сме и доста по-обемни, но джаджата може да изкара без допълнително зареждане целия ден, а и малко след това. Но и това не е всичко. HUAWEI nova 11 Pro поддържа и 100W HUAWEI SuperCharge Turbo. С него можете да заредите телефона си невероятно бързо. Телефонът може да бъде зареден до 60% за 10 минути и напълно зареден за 20 минути при изключен екран. А самият адаптер е включен в кутията – за разлика от други производители. 

Huawei nova 11 Pro. Снимка: Бойчо Попов/Investor Media Group

И така – след като през последните години смартфоните се превърнаха в нещо повече от обикновени устройства за комуникация, в днешно време потребителите се интересуват и от други аспекти отвъд производителността и функциите, като камерите и визуалната привлекателност. Те искат нещо, което да отразява личния им стил. Серията nova сякаш е законодател в това отношение, известна с авангардния си дизайн, ярката си цветова палитра и умопомрачителните камери. Тя съчетава наистина безпроблемно добрата технология със стила. Затова не е изненада, че серията намира отклик сред младите потребители, които ценят както естетиката, така и производителността. 

В техническо отношение Huawei предлага повече от добър смартфон в лицето на nova 11 Pro, който впечатлява и с привлекателния си външен вид. И от двете му страни може да се открие отлична камера, налице е бързо зареждане, а дисплеят също е повече от добър. Едно е сигурно - серията nova 11 ще cъздaде cepиoзнa ĸoнĸypeнция нa ocтaнaлитe вoдeщи тeлeфoни нa пaзapa от среден клас, а със cвoитe впeчaтлявaщи xapaĸтepиcтиĸи и ĸpacив дизaйн вероятно ще cтaнe предпочитан избop cpeд пoтpeбитeлитe в ceгмeнтa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 15.06.23 г.
Още от Хардуер виж още