fallback

Nokia X30 5G – нова стъпка в устойчивостта на пазара на смартфони

HMD залага на устройство, което отговаря на новите тенденции и мисли за бъдещето

15:25 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател

Темата за електронните отпадъци набира все по-голяма популярност през последните години, докато човечеството е изправено пред все повече и все по-належащи въпроси за своето екологично бъдеще. Проблемът е наистина сериозен: до 2050 г. се очаква количеството на глобалния електронен отпадък да достигне 110 млн. тона, сочи проучване на Global E-Waste Monitor.

Повечето компании за електроника правят все още плахи стъпки към устойчивостта, залагайки предимно на по-лесно рециклируеми опаковки на своите продукти. Но малцина са онези, които се осмеляват да търсят наистина устойчиви решения, когато става дума за основните материали, с които работят.

Светъл лъч в тази посока е HMD Global – производителят на смартфоните с марката Nokia. Днес брандът се конкурира най-вече в средния клас устройства, а новото му предложение Nokia X30 5G е пример как производителите могат да залагат на по-устойчиви практики при телефоните, насочени към масовия пазар.

С X30 5G от HMD залагат на идеята за дългосрочно използване на смартфона, а за целта работят в две посоки.

Nokia X30 5G. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Рециклирани материали

Едно от първите неща, които ще ви направят впечатения при Nokia X30 5G, е по-малката кутия, в която пристига. Тя е изработена от 94% рециклирана хартия и е наистина лека. С този ход HMD оптимизира логистиката на устройствата си, но и намалява въглеродния отпечатък на своите телефони.

Онова, което наистина отличава Nokia X30 5G на пазара, е фактът, че алуминиевата му рамка е изработена от рециклирани материали, без да се прави компромис със здравината и качеството, а напротив. Тук говорим за 100% рециклиран алуминий, докато гърбът на смартфона е покрит с 65% рециклирана пластмаса. Външният вид на телефона обаче няма да ви подскаже това. Другият голям плюс е, че пластмасата е устойчива на надрасквания и потенциално можете да ползвате устройството без силиконовия кейс, който се предлага за него.

От компанията посочват, че Nokia X30 5G има най-малкия екологичен отпечатък от устройствата ѝ.

Дългосрочна сигурност

С това си предложение HMD показва, че е готова да отговори на тенденциите на пазара, свързани с удължаване на цикъла на живот на смартфоните. На фона на развиващата се икономическа криза в света няма да бъде изненада, ако потребителите решат да задържат по-дълго устройствата си, или търсят такива, на които да разчитат за по-дълъг период от време. Ето защо Nokia X30 5G има три години гаранция, три актуализации на операционната система и месечни актуализации на сигурността за период от три години. Идеята е страхотна и в още един аспект – потребителите са все по-наясно с екологичните проблеми и ще търсят по-издръжливи в дългосрочен план предложения.

Говорейки за сигурност, компанията обещава, че всички данни за представянето на телефона ще се съхраняват на сървъри в Хамина, Финландия, което означава, че ще са защитени от всички европейски закони, опазващи потребителската информация.

Освен това телефонът има сертификат IP67, гарантиращ неговата водоустойчивост. За да гарантира, че смартфонът ще служи добре, HMD Global е защитила и екрана на устройството с най-здравото стъкло Corning Gorilla Victus.

Nokia X30 5G. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Какво друго да очаквате от телефона?

Говорейки за екрана, моделът разполага с 6,43-инчов FHD+ AMOLED дисплей, чиято резолюция е 1080 x 2400 пиксела. Честотата на опресняване е 90 Hz, което гарантира плавни преходи, без накъсване на картината. Стандартната яркост на дисплея е 450 нита, а пиковата е 700 нита. Всичко това прави телефона подходящ както за играенето на игри, така и за стрийминг. Под дисплея пък ще откриете сензор за пръстови отпечатъци, който реагира бързо и отключва мигновено телефона.

Цветовите предложения тук са две: Ice White (какъвто имахме възможност да тестваме) и Cloudy Blue. Дизайнът на устройството е елегантен, а полето, в което се намират задните камери, не е натрапчиво – особено подходящо за всички, които търсят по-изчистени телефони, без крещящи елементи. Идеята тук е, че по-малкото е повече.

Телефонът, който тежи 185 грама, е оборудван с добре познат процесор – Snapdragon 695, а както подсказва името на модела, можете да очаквате 5G свързаност и слот за допълнителна карта с памет, както и възможност за ползване на eSIM. Телефонът работи с чист Android, което предполага и безпроблемната му работа. Ако говорим за паметта, устройството разполага с 8GB RAM и 256GB вградена.

Nokia X30 5G. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Батерията на Nokia X30 5G е с капацитет от 4200 mAh, като поддържа 33W зареждане. В комплекта обаче няма зарядно устройство, а само USB-C кабел – още един пример, че компанията мисли за купищата електронни отпадъци, които генерираме непрестанно. Решението е и пример за следване на една от най-новите тенденции в индустрията: да се дава възможност на потребителите да използват вече наличните си зарядни, без да се затрупват с излишни. Капацитетът на батерията е достатъчен, за да издържи изпълнението на всички ежедневни задачи, при това за период до два дни. А когато достигнете 10% батерия, устройството предлага превключване на режим Super Battery Saver, за да съхрани енергия. По-важното тук е, че дори в този режим можете да извършвате спешни обаждания и да изпращате съобщения. Самата батерия е разработена така, че да има по-дълъг живот. Тя може да запази 80% от капацитета си след 800 цикъла на зареждане, което е част от цялостната стратегия за устойчивост на компанията. Онова, което да не очаквате от този модел обаче, е безжично зареждане.

Nokia X30 5G също така има включено приложение за следене живота на батерията, температурата на телефона, ползваните данни и мястото за съхранение – говорим за My Device, чиято цел е да предлага задълбочена информация за всичко важно, което би ви интересувало за телефона. Софтуерно смартфонът ползва Android 12, така че няма да имате никакви предизвикателства и спънки при употребата му.

Камери

За десерт оставяме фотографските възможности на Nokia X30 5G. Основната камера е 50MP PureView OIS, която включва иновации, свързани с изкуствения интелект. И тук от HMD са помислили за защитата. Камерата е покрита с Corning Gorilla Glass с DX+, което едновременно защитава камерата от надраскване, но и позволява 98% от светлината да преминава през лещата.

Основната камера е допълнена от 13MP широкоъгълна, с която могат да се заснемат кадри на 123 градуса. Благодарение на технологията Capture Fusion възможностите на основната камера могат да се комбинират с тези за ултраширокоъгълните снимки за направата на прекрасни пейзажи.

Разбира се, не трябва да очаквате камерите да имат представяне на премиум моделите, но са чудесни за средния клас устройства.

Компанията е помислила и за нощните кадри. Благодарение на Dark Vision можете да правите по-ясни снимки при ниска осветеност, които са ясни и без много шум. Помислено е и за онези, които правят селфита вечер, като за целта е добавена Night Selfie функция. По този начин потребителите могат да уловят всички важни за тях моменти, независимо в каква обстановка се намират. За по-добри селфита работи и технологията AI Portrait, която помага портретът да изпъкне спрямо фона.

За онези, които искат да правят кадри с дълга експозиция, е предвиден специален режим, наречен Tripod mode, който може да се ползва при стабилно разположено устройство и е подходящ за нощни кадри с много добри качество.

Заключение

Nokia X30 5G е смартфон, създаден с мисъл за бъдещето. От него можете да очаквате няколко основни неща – устойчиви решения по отношение на материалите на устройството и опаковката, дългосрочна защита чрез актуализации, издръжливост, добро представяне на камерите и цялостно приятно изживяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 19.11.22 г.
Още от Хардуер виж още