fallback

Apple ще купува чипове, произведени в САЩ 

Вероятно частите ще се произвеждат от строящата се в момента фабрика на TSMC в Аризона

12:08 | 16.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Американският технологичен концерн Apple Inc. се готви да започне да доставя чипове за своите устройства от завод в процес на изграждане в Аризона, което е важна стъпка към намаляване на зависимостта на компанията от азиатското производство.

Главният изпълнителен директор Тим Кук е разкрил това по време на вътрешнофирмена среща в Германия с местни инженери и служители от търговската мрежа в рамките на неотдавнашна обиколка в Европа, твърди Bloomberg News. Той е добавил, че Apple може също така да разшири доставките си на чипове от заводи в Европа.

„Вече взехме решение да купуваме от завода в Аризона, а този завод в Аризона започва работа през 2024 г., така че имаме около две години пред себе си, може би малко по-малко", казва Кук на служителите. „А в Европа съм сигурен, че също ще се снабдяваме от Европа, когато тези планове станат по-ясни", казва той на срещата, в която са участвали шефът на отдела за услуги на Apple Еди Кю и Диърдър О'Брайън, ръководител на отдела за търговия на дребно и човешки ресурси. 

Кук вероятно има предвид фабриката в Аризона, която ще бъде управлявана от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ексклузивен партньор на Apple за производство на чипове. Откриването на този завод е планирано за 2024 г. А TSMC вече планира изграждането на втори завод в САЩ, което е част от по-широкия стремеж за увеличаване на производството на чипове в страната.

Акциите на TSMC поскъпнаха с 2,9% по време на търговията в Тайван в сряда, след като Bloomberg News съобщи за коментарите на Кук. Книжата на Apple останаха без съществена промяна. 

Във вторник акциите на TSMC се изстреляха със 7,9%, след като Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет разкри, че е придобила голям дял в компанията. 

Представители на Apple и TSMC отказаха коментар по темата. 

Intel Corp. също строи заводи в Аризона, които ще бъдат открити още през 2024 г. Производителят на чипове беше основен доставчик на Apple в продължение на години, но едва ли ще успее да си възвърне този бизнес. Apple вече замени процесорите на Intel в Mac и други продукти за сметка на свои собствени компоненти, а производителят на чипове няма доказан опит в производството на проекти за други компании.

Правителството на САЩ предлага стимули на стойност около 50 млрд. долара, част от законодателството, известно като „Закон за чиповете и науката“, за да насърчи производството на полупроводници в САЩ. Понастоящем производителят на iPhone се снабдява с процесори за своите устройства от заводите на TSMC, разположени в Тайван - страна с голям дял от производството. По време на срещата Кук е заявил, че 60% от световните доставки на процесори идват от Тайван. 

Процесорите са в основата на почти всеки продукт на Apple, независимо дали става дума за настолния компютър от висок клас Mac Pro, iPhone или дори AirPod. Чиповете се проектират от Apple и след това се произвеждат от TSMC. Връщането дори на част от това производство в САЩ - след като години наред се разчиташе на Азия - би било значителна стъпка. 

Остава въпросът дали планираната фабрика е подходяща за нуждите на Apple. Тайванската компания заяви, че заводът първоначално ще има капацитет от 20 хил. чипа на месец и ще произвежда 5-нанометрови чипове. Това не би задоволило желанието на Apple в близко бъдеще за по-усъвършенствани, 3-нанометрови чипове.

Теоретично TSMC би могла да въведе усъвършенствано производство по-бързо, отколкото е обявила досега. Освен това Apple може да използва производството в Аризона за по-малко сложни компоненти в своите устройства. 

Въпреки че по-голямата част от крайното асемблиране на продуктите на Apple се извършва в Китай и околните страни в Азия, Apple има набор от доставчици, които произвеждат компоненти в страната. Базираната в Купертино, Калифорния, компания изтъкна, че продаваните в САЩ модели Mac Pro се сглобяват в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 16.11.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още