fallback

Corning предупреждава за 14% спад на пазара на смартфони

Забавянето на пазара на потребителска електроника може да засегне предимно по-евтините устройства

18:19 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на акциите на Corning спадна с повече от 4%, след като команията обяви по-слаба от очакваното прогноза за текущото тримесечие, като обоснова решението си със забавянето на продажбите на стъкла за смартфони, пише CNBC.

Corning, която произвежда редица различни компоненти и е доставчик на част от големите компании за електроника като Samsung и Apple, ще отчете финансовите си резултати тази седмица на фона на опасенията за забавяне на продажбите на потребителска електроника. Но има доза оптимизъм, че това забавяне няма да засегне пазара на висок клас устройства толкова, колкото този на не толкова скъпи джаджи.

Corning заяви, че очаква 3,55 млрд. долара коригирани приходи от продажби за четвъртото тримесечие, което е под консенсусната прогноза на анализаторите за 3,75 млрд. долара по данни на FactSet.

Компанията твърди, че ще изчака да види положителни сигнали, преди да каже на инвеститорите повече за бъдещото възстановяване на бизнеса.

През тримесечието до края на септември Corning наблюдава 14% спад на продажбите на смартфони на годишна база, а при таблетите и лаптопите търсенето се е свило със 17 на сто, твърди главният изпълнителен директор на Corning Уендъл Уийкс. Той допълва, че годишното производство на автомобилния сектор също изостава спрямо по-рано очаквания темп.

„Така че сега въпросът е кога пазарът на стъкла ще се възстанови?“, коментира той и допълва: „Моят отговор е, че искаме да видим допълнителни положителни доказателства, преди да обявим бързо възстановяване на търсенето на стъкла“.

Най-големият бизнес на Corning е с производството на кабели и компоненти за оптични системи. Той е нараснал с 16% до 1,31 млрд. долара през тримесечието.

Но компанията отчете 28% спад на годишна база на приходите от дисплейни технологии до 686 млн. долара през тримесечието. Въпросното подразделение произвежда стъкла за смартфони и други компютърни дисплеи.

По думите на Уийкс забавянето при потребителската електроника не изглежда да се подобрява тази година.

„Очакваме продажбите на смартфони да спаднат с около 12% тази година, а търсенето на таблети и лаптопи да се свие с 15%“, допълва той. „Очакваме спадът на годишна база при смартфоните, лаптопите и таблетите да е по-голям през втората половина на годината, отколкото през първото полугодие“, коментира Уийкс.

Corning отчете 3,49 млрд. долара приходи от продажби за третото тримесечие. Сумата се оказа под консенсусната прогноза за 3,66 млрд. долара по данни на FactSet. Коригираната печалба на акция е достигнала 51 цента, в съответствие с очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 25.10.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още