fallback

Какво е DED 3D принтиране и защо трябва да го използвате?

DED намира приложения първо в космонавтиката, но постепенно застъпва и в индустрии като газ и нефтодобив, металургия, отбрана и леене

13:40 | 28.03.22 г.
Автор - снимка
Създател

Докато вероятно сте чували за FFF 3D принтиране (изграждане на обект чрез топене на пластмасова нишка и полагането ѝ слой по слой) или за Powder Bed Fusion (с насочване на лазер се изгражда обект слой по слой чрез спояване на прахообразен материал, например полимер или метал), вероятността да сте запознати с DED технологията е малка. С увеличаваща се потребителска база, достъпен хардуер и галактика от приложения тази технология става все по-интересна за производствената верига на доставки.

DED е една от технологиите за метално 3D принтиране, където разтопен метал селективно се полага слой по слой и изгражда плътни метални детайли. DED системата се състои от три компонента – манипулатор, който контролира отлагането на материала (най-често е CNC манипулатор или роботизирана ръка), метален материал (на прах или под формата на нишка), и източник на енергия, който разтапя метала (лазер или електронен лъч).

Като повечето адитивни технологии, DED също намира приложения първо в космонавтиката, но постепенно застъпва и в индустрии като газ и нефтодобив, металургия, отбрана и леене.

Защо да използвате DED метално 3D принтиране?

Технологията за топене на метал чрез директно отлагане на енергия (DED) дава конкурентно предимство на промишлеността заради по-краткия цикъл на разработка на нови продукти, по-кратко производствено време, както и по-добър контрол над стоковите наличности. Технологията е полезна за създаване на високоефективни детайли, които се ползват в агресивна среда (като триене, деформации, висока температура, корозия и др.) поради по-голямата свобода в дизайна и в избора от материали, като например да се оптимизира компонент за ползване при високи температури.

Какви са предизвикателствата пред бизнеса да ползват DED метално 3D принтиране?

„Металният 3D печат традиционно се сблъсква с бариери за приемане като цена, сложност на работа с машината, липса на квалифициран персонал, материални ограничения и изисквания на съоръженията в самите помещения“, споделя Брайън Матюс, главен директор Технологии и Иновации във фирма Meltio.

Meltio е испански производител, който проектира и произвежда многолазерни DED метални печатни системи. Брайън Матюс обяснява: "В този момент Meltio предлага три продукта: 3D метален принтер M450, Meltio Engine CNC Integration за хибридно производство и Meltio Engine Robot Integration за многоосно производство с помощта на роботи. От гледна точка на дизайна технологията на Meltio е силно вертикално интегрирана, което води до много компактна технология на водещи пазарни цени. Meltio също има уникални възможности като режим на работа с два метални материала, дори комбинация от метал и прах, благодарение на което може да се експериментира с направата на метални сплави. Meltio е приложим в широк спектър от индустрии поради широката гама от съвместими материали, ниската цена, лесната за използване технология и висококачествените свойства на материалите. Meltio не е насочен към конкретна индустрия, но е активно използван в аерокосмическата, автомобилната, енергийната, инструменталната и бижутерската индустрия".

1

Примерни компоненти, произведени от Meltio. i) колектор на двигателя, ii) горивна камера, iii) матрица от стъклена форма. Източник на снимки: Meltio

Когато питаме за предизвикателствата, които пречат на внедряването на DED, един от главните фактори е липсата на информираност. Повечето индустриални компании просто не знаят, че технологията съществува и е готова за производство. Освен това липсата на кодекси и стандарти е пречка за приемането на технологията в установения работен поток.

Как DED производителите се справят с предизвикателствата?

„Meltio е фокусиран върху премахването на тези бариери с високопроизводителна технология, която е лесна за използване, с по-евтини машини, по-евтина отворена платформа за работа с метални материали и по-прости изисквания за ползване на съоръженията“, казва Брайън Матюс.

3

Meltio M450 (i) , Meltio Engine CNC Integration (ii) и Meltio Engine Robot Integration (iii). Източник на снимки: Meltio

Ако искате да научите повече за решенията за метално 3D принтиране на Meltio и как да се приложат във Вашето производство, възползвайте се от безплатна консултация с официалния им представител за България – фирма B2N.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още