IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: До 10 години всички коли ще са автономни

Само две трети от новите автомобили, произведени в бъдеще, ще са на частни лица, а останалата една трета ще са споделени, вярва предприемачът

15:03 | 22.02.17 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много анализатори са разделени в мнението си за това дали Илон Мъск е високо уважаван визионер или просто надценен мечтател. Главният изпълнителен директор на Tesla и основател на PayPal е известен със своите визии за бъдещето. Сега той прогнозира за близкото бъдеще основно разместване на пластовете в автомобилната индустрия.

Преди броени дни в рамките на конференцията World Government Summit в Дубай Мъск представи революционно звучащата си теза - „след десет, не по-късно от 15 години“ автомобилната индустрия ще преживее най-голямата и мащабна трансформация към автономното шофиране. След това хората ще купуват традиционните коли само от „сантиментални причини“. Докато обаче всички 100 млн. превозни средства, които се движат по пътищата в целия свят, бъдат заменени със самостоятелно движещи се, ще минат 20-25 години, предава Business Insider. 

Пионерът в производството на електрически автомобили Tesla преследва прехода към автономно шофиране доста последователно. Базираната в Пало Алто, Калифорния, компания е пионер на индустрията на електрически автомобили.

Като първи производител на електрически автомобили, Tesla обяви през октомври миналата година, че всички превозни средства, произвеждани от нея в бъдеще, ще бъдат автономни. Технологията за това ще се инсталира във всички произведени нови автомобили, а софтуерът ще може да се активира на по-късна дата.

По първите напълно автономни маршрути превозните средства ще могат да се движат в края на 2017 г. Също така визионерът Мъск не изключва и изграждането на електронни камиони с възможност за автономно движение. „Много вероятно" е Tesla също да произведе скоро подобен камион, поясни още Мъск.

В допълнение към целта за масово производство на автономни превозни средства, основателят на Tesla представи още една своя хипотеза. Автономното шофиране ще представлява силен импулс и за споделената икономика в частта на споделянето на превозни средства.

Според Мъск едва две трети от новите автомобили, произведени в бъдеще, ще са в притежание на частни лица. Останалата една трета от автомобилите ще бъдат споделяни с други потребители в рамките на общността. Това също би било новост, с която другите доставчици на е-автомобили, като Daimler, BMW и Сие, ще трябва да се съобазяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
jori
преди 7 години
една от причините да не е мн разпространено споделянето на коли сега, е че човек си мисли че ортаците му може да злоупотребяват с колата карайки я агресивно. Ако колата сама се управлява, този страх отпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
jori
преди 7 години
Автономните автомобили биха се наложили: - защото на шофьорите не им се шофира или пък не могат. Засега тази причина не е актуална - защото нямат нужда от платено паркиране, след като отидеш на работа, пращаш колата в район където паркинга е евтин или безплатен и когато ти потрябва си я викаш през смартфона. - защото може да се споделя с други които имат нужда от транспорт, т.е. вместо да стои паркирана, колата може да изкарва пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Аз също обичам да шофирам, но с радост бих се отказал от това удоволствие предвид другите ползи. Споделените превозни средства ще намалят в пъти автомобилния парк в градовете и ще направят транспорта много по-ефективен - следователно по-евтин, по-бърз и по-безопасен. Ще се освободим от паркираните таралясници заемащи всяко свободно място и децата отново ще могат да си играят в градинките пред блоковете. Вярно, че това би унищожило петролния и автомобилния бизнес, тъй че 10 години ми се вижда твърде оптимистичен срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Мале, малеее Шишо Бакшишо ще трeбе да си търси нова работа!Идва автономната кола, казваш и на три мастики, къде да те кара и айдяяя у канало ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
FNM
преди 7 години
Ако съм жив след 10 години със сигурност ще искам аз да си управлявам автомобила, включително и с немаловажния за мен мотив, че от време на време изпитвам удоволствие САМ да шофирам хубав автомобил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
Naematel
преди 7 години
Напротив, колите няма да са автономни и марката тесла ще е само в учебниците по история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Досега си мислех, че не може да се спечели от подобни компании.https://***.bloomberg.com/news/articles/2017-02-16/frozen-out-by-ceos-solar-s-most-hated-bear-sticks-to-his-guns
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още