fallback

SpaceX планира да изстреля 4425 сателита за супербърз интернет в цял свят

Количеството е три пъти по-голямо от 1419-те сателита, които се намират в момента в Космоса

18:16 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Компанията SpaceX на Илон Мъск възнамерява да изстреля хиляди сателити в космоса, за да осигури глобално покритие от супербърз интернет, съобщава CNBC, позовавайки се на регулаторни документи.

SpaceX – компанията с мисия да колонизира Марс, е представила планове за изстрелване на 4425 сателити в космоса пред Федералната комисия по съобщенията по-рано тази седмица.

Това е три пъти повече от 1419-те сателита, които се намират в момента в космоса, сочат данни на Union of Concerned Scientists, неправителствена организация от учени от цял свят.

Милиардерът Мъск – който е и главен изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили Tesla, обяви за пръв път плановете за проекта през 2015 г. с оценка на разходите за около 10 млрд. долара. От подадените документи в комисията не стават ясни финансовите страни на проекта.

По план първоначално ще бъдат изстреляни 800 сателита, за да се разшири интернет покритието в САЩ. След това в космоса ще бъдат изпратени и останалите сателити, макар че за тях няма определени конкретни дати.

Системата е създадена, за да осигурява широк спектър от широколентови и комуникационни услуги за жилищни, търговски, институционални, държавни и професионални потребители в цял свят“, казва SpaceX в документите.

Сателитите на SpaceX ще обикалят около Земята на височина между 1150 км и 1275 км, което позволява на всеки един от тях да покрива ширината на пространство от около 2120 км. Според документите всеки сателит ще тежи около 385,5 кг. и ще бъде с размера на малък автомобил.

Когато бъде „изцяло оптимизирана“, системата ще може да осигурява връзка от 1 гигабайт в секунда на потребителите в цял свят. Това е над 180 пъти по-бърза връзка от сегашната глобална средна интернет скорост от 5,6 мегабайта в секунда, отчетена от доклада Akamai State of the Internet в края на миналата година.

Слухове от по-рано тази година предполагаха, че Google и Fidelity са инвестирали 1 млрд. долара в SpaceX в подкрепа на сателитния проект.

SpaceX не е единствената компания с подобни амбиции. Boeing също е подала молба към FCC за изстрелване на сателити в космоса, а OneWeb, компания, подкрепена от Airbus, също планира подобен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Хардуер виж още