IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple вдигна цените на продуктите си във Великобритания с близо 20%

От референдума на 23 юни паундът поевтиня с близо 20% спрямо долара, което се отрази на концерна от Купертино, щата Калифорния.

11:27 | 29.10.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Apple тихо e вдигнал цените на съществуващите си продукти във Великобритания в опит да се справи с негативните ефекти от отслабналата лира, съобщи CNBC.

От референдума на 23 юни, когато мнозинството британци подкрепи излизане на страната от Европейския съюз, паундът поевтиня с близо 20% спрямо долара, което се отрази на концерна от Купертино, щата Калифорния. Докато погледите бяха насочени към събитието на Apple в четвъртък, компанията повиши цените в четвъртък срещу петък. Така в Обединеното кралство цената на компютъра Mac Pro от 2 499 паунда миналата седмица се повиши до 2 999 паунда. Това означава около 20% поскъпване на компютър, който не е бил подобряван от над 2 години, посочва CNBC.

При Mac Mini цената от 399 паунда скочи на 479 паунда. 

По-рано Apple реагираше на критиката за цените на продуктите си извън САЩ с аргумента, че валутните курсове, законите за вноса, данъците и разходите за правене на бизнес влизат в крайната цена.

Във Великобритания потребителите плащат 20% ДДС, докато в САЩ аналогичният данък е близо 13 на сто.

По-рано тази седмица Microsoft също обяви, че ще вдигне цените в Обединеното кралство, която някои цени ще се повишат с до 22 на сто.

Освен че повишава цените за старите си компютри, Apple значително вдигна цените на всичките нови модели MacBook Pro. Предишното поколение 13-инчови лаптопи MacBook Pro започваше от цена 999 паунда, а новата версия, представена в края на изминалата седмица, включваща т.нар. Touch Bar и сензор за пръстов отпечатък, е налична във Великобритания от 1 749 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 8
bgMan
преди 7 години
Ами нека!То е хубаво и една богата страна да илюстрира какво се случва на популистите. Досега най-ярките примери до какво води глупостта на популизма на корумпираните лъжливи овчарчета облечени в идеологията на национализма бяха Гърция, Венецуела, бивша Югославия...Сега ще гледаме как една от богатите страни в ЕС излъга народа си използвайки най-съкровените му обществени чувства и нагласи. Това е един от любимите масонски похвати - да те излъжат водейки те за носа използвайки собствените ти чувства, желания и настроения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 11
MZ/X
преди 7 години
Британците постепенно при всички вносни стоки ще почнат да плащат данък независимост. Доста скъп урок ще платят за това че повярваха на розовите обещания на популистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още