IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple вдигна цените на продуктите си във Великобритания с близо 20%

От референдума на 23 юни паундът поевтиня с близо 20% спрямо долара, което се отрази на концерна от Купертино, щата Калифорния.

11:27 | 29.10.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичният гигант Apple тихо e вдигнал цените на съществуващите си продукти във Великобритания в опит да се справи с негативните ефекти от отслабналата лира, съобщи CNBC.

От референдума на 23 юни, когато мнозинството британци подкрепи излизане на страната от Европейския съюз, паундът поевтиня с близо 20% спрямо долара, което се отрази на концерна от Купертино, щата Калифорния. Докато погледите бяха насочени към събитието на Apple в четвъртък, компанията повиши цените в четвъртък срещу петък. Така в Обединеното кралство цената на компютъра Mac Pro от 2 499 паунда миналата седмица се повиши до 2 999 паунда. Това означава около 20% поскъпване на компютър, който не е бил подобряван от над 2 години, посочва CNBC.

При Mac Mini цената от 399 паунда скочи на 479 паунда. 

По-рано Apple реагираше на критиката за цените на продуктите си извън САЩ с аргумента, че валутните курсове, законите за вноса, данъците и разходите за правене на бизнес влизат в крайната цена.

Във Великобритания потребителите плащат 20% ДДС, докато в САЩ аналогичният данък е близо 13 на сто.

По-рано тази седмица Microsoft също обяви, че ще вдигне цените в Обединеното кралство, която някои цени ще се повишат с до 22 на сто.

Освен че повишава цените за старите си компютри, Apple значително вдигна цените на всичките нови модели MacBook Pro. Предишното поколение 13-инчови лаптопи MacBook Pro започваше от цена 999 паунда, а новата версия, представена в края на изминалата седмица, включваща т.нар. Touch Bar и сензор за пръстов отпечатък, е налична във Великобритания от 1 749 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Ти явно си в шок. Ще вземем за сравнение Англия и Германия - страни с относително еднакви доходи на населението (средната класа)... влизаш в супермаркет. Въпрос - къде ще си купиш читави неща за ядене, без дадеш 1 торба с пари? И къде ще ти излезе по-евтино? Не ми отговаряй, въпроса е риторичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
deant
преди 7 години
Може би визираш черен хайвер и трюфели? Това и ти може да му викаш храна, но то си е луксозна стока, нямаща нищо общо с изхранването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
deant
преди 7 години
Както и да е юана към паунда, в абсолютна стойност китайските марки (не че айфоня не е произведен в Китай, *** не е китайска марка) винаги ще са в пъти по-ефтини от това прехвалено технологично "чудо". Коя е па тая вносна храна (пълна с консерванти за да може да стигне до там) дето е много Хубава? И защо в България виждам точно обратното. Вносното е безобразно качество и по-евтино от местното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Хубавата храна на острова по принцип е скъпа и по правило е вносна. Сега си представи какво ще стане и с нея. А и да - като открия алтернативите на Ейпъл / Майкрософт и т.н. в китайските стоки какво ще се окаже? Я виж паунда към юана как е :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 7 години
колко струва храната и колко айфоня? Не се коси за тях, и те си имат земеделие - колко от наще още пъплят по полетата им като африкански роби. Най-лошото, което може да им се случи (и им пожелавам да се случи) е да спрат да живеят на социалки и да си припомнят как се работи. То не става само с алкохол и трева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Имам приятели в UK.Щом поеха курса към Брекзит започнаха да предупреждават и да подготвят гражданите си за идващите инфлация, забавяне на икономиката и постепенно изравняване на долар/паунд. Който има акъл и чул, чул. За ***.нарите ще е "изненада" и сигурно пак ще се появи някой нов популист да ги излъже за пореден път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
хах, бах ... ама преди седмица имаше същата статия и за храните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Британците постепенно при всички вносни стоки ще почнат да плащат данък независимост--------------------------------------------------------------------------------------------Ами Моторесте тогава на Бринтанците ше им дойде предполагам на ум, че вместо да плащат на Американската Ябълка по 1000 GBP то или ще преоткрият китайските които са -30% или ще си направят собствени копия от които не само, че печалбата нема да хои в Сашшш ами и ще отвори работни места за хората на местна почва .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 7 години
хах... високите цени на ябълката били наказание за брексит? Това да не е стока от първа необходимост? При такова увеличение на цената, британците ще открият, че имало и друго освен айфоня и то не е никак лошо, да не говорим, че е в пъти по-ефтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
паундът паднал 20% , като Гърция излезе не ми се мисли с колко ще падне драхмата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още